“Turizm sektörünü finans kurumları da desteklemeli” ..

Kategori : Güncel    Tarih : 23.01.2012   

Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı’nın organize ettiği toplantı ile Bodrumlu turizmcilerle bir araya gelen TÜROFED Başkanı Osman Ayık, turizm sektörünün büyük bir gelişim gösterdiğini belirterek, bu sektöre finans kurumlarının da destek çıkmasını istedi.

Türkiye’nin 30 milyonun üzerinde yabancı turist ağırladığını söyleyen Osman Ayık, “Geçmiş yıllarda bu rakamlarımızın büyük bir oranı tamamen kıyılardaki konaklayan misafirlerden oluşuyordu. Bugün bölgelere bakarak değerlendirme yaptığımızda bir değişimi de yine görüyoruz. Antalya 11 milyon, İstanbul 8 milyon, İzmir 1 milyon, Muğla 3 milyonun üzerinde turist ağırlıyor. Ancak bu rakamları topladığınız zaman arta kalan rakam başka bölgelerde oluşuyor. Demek ki aslında bizim ziyaretçi profilimiz yapımız aslında gelişimimizle paralel olarak bizim için bizim özlediğimiz doğrultuda gidiyor. Kıyıların payı yüzde 60’a düşerken, diğer bölgelerin payı yüzde 40’a yükseldi. Türkiye aslında her noktası farklı bir turizm ürünü olabilecek bir yapıya sahip. Türkiye’nin çok özgün bir yapısı var. Elinizi attığınız her yerden bir şey çıkıyor” dedi.

Turizmden elde edilen gelirlerin tamamen ülke inde kaldığını hatırlatan Ayık, “Bu sektör herkes tarafından desteklenmeli. Bugün hala bu sektöre proje kredisi verilmez. Böyle giden bir sektörü finans kurumlarının da desteklemesi lazım” dedi.

Bodrum’un turizmdeki güçlü ve zayıf yönlerini de sıralayan Osman Ayık, “Bodrum’un güçlü tarafları; doğal güzellikleri, özgün mimarisi, turizm çeşitliği, ulaşım kolaylığı, yeni tesisler, marka kent imajı. Zayıf tarafları; büyümede öngörülerin değerlendirilmemesi, sezonun 12 aya yayılamaması, alt yapı eksikliği olmadığı için hızlı gelişemedi, elde etmesi gereken rakamları çok daha önce gerçekleştirecekti belki. Bodrum’un önü açık. Bodrum’un ürün yapısı çok farklı. Birçok bölgede olmayan ürün yapısına sahip. Bodrum Kuzey ülkeleri için önemli bir çekim merkezi olabilir. Arap baharının yaratacağı etki Ortadoğu ülkeleri için bir fırsat olabilir” dedi.

Osman Ayık, Bodrum’un uluslararası uçuşlara açılması gerektiğini de dile getirdi. Ayık, “İstanbul atlamalı gelişler çok önemli bir sorundur” dedi. Polonya ve Rusya pazarlarında ciddi artışlar olacağını da belirten Ayık, bu artışlar ile Bodrum’un İngiliz pazarındaki kaybını gidereceğini söyledi.

Bodrum’un doğal güzelliğine de değinen Osman Ayık sözlerini şöyle sürdürdü; “Bodrum’un doğal güzelliği var. Gelecek için çevreye duyarlılık çok önemli bir olgu. Bunun bozulmasına müsaade etmemeliyiz. Bunun telafisi çok zor olur. Bodrum’un en önemli sorunlardan biri de ikinci konut. Bu süreçte Bodrum ve Muğla için master plan çalışması yapılıyor. Hedefler çok büyük olduğu için hangi planlamayla gidileceği çok önemli. Ve bu planlamanın dinamik olması da çok önemli. Çevreyle ilgili bir takım değerler bu planın içine girmesi lazım.”

Editor : Tourism Today    E-Posta : info@tourismtoday.net
YAZARLARIMIZ