Yazar: İbrahim Bağ

Tüm Yazıları

Almanya, 2022’de seyahatlere kısıtlama getirecek mi?

Almanya, 2022’de seyahatlere kısıtlama getirecek mi?

Türkiye turizmi için Almanya pazarının önemine vurgu yapmaya hiç gerek yok. Türkiye Rus ve Ukraynalı turistlerin desteği ile 2021 yılını bir şekilde atlattı. Ancak özellikle Avrupa pazarı Türkiye için olmazsa olmaz konumdadır. Durum böyle olunca Avrupa’da ilk akıllara gelen Pazar Almanya oluyor.

Herkesin aklı Almanya pazarının 2022 yılında nasıl bir performans göstereceğinde. Almanya, sadece Türkiye için değil tüm turizm ülkeleri için önemli bir Pazar. Çünkü Almanlar dünya üzerinde en fazla seyahate çıkan ülkeler içinde her yıl ilk sıralarda yer alır. Buna etnik pazarı da ekleyince Almanya, Türkiye’nin en önemli pazarları içinde yer alıyor.

Etnik Pazar Türkiye’yi bu sene iyi bir şekilde destekledi. Ancak Alman vatandaşlarının akışının da hız kazanması Türk turizmcilerinin elini daha da güçlendirecektir. Avrupa’da vaka sayıları hala istenen seviyede değil. Bu da ister istemez akıllara kısıtlamaları getiriyor. Almanya pazarı bilindiği üzere Hollanda, Avusturya ve İsviçre pazarını da tetikleyen ve etkileyen bir konumda. Bu noktada Almanya’daki durumu değerlendirmek istiyorum.

Almanya’nın, önümüzdeki süreçte Korona nedeniyle ekonomik hayatı etkileyecek kısıtlamalara gireceğini düşünmüyorum. Özellikle seyahat sektöründe çok ciddi kısıtlamalar olmayacak. Almanya hükümeti bilindiği üzere Lufthansa, Condor ve TUI gibi seyahat devlerine ciddi krediler sağlayarak ayakta kalmalarını sağladı. Kısıtlama ortamına girerek yeniden başa dönmek istemeyecekler. Tabi ki bazı kısıtlamalar olacak ancak bunlar da seyahati çok katı şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum.

Politik ilişkilerde sıkıntı olmazsa, 2022 yılında Türkiye’ye Almanya’dan iyi bir turist akışı olacağını düşünüyorum. Çünkü Almanya’daki turizm sektörünü ve dev firmaları sadece İspanya ve Yunanistan ile ayakta tutamazsınız. Burada Türkiye’nin önemini bir kez daha vurgulamak isterim. Türkiyesiz bir turizm sektörü düşünülemez. 

Ancak kısıtlama olmayacak diye rehavete kapılmamalıyız. Türkiye’nin ve turizmcilerin burada yapması gerekenler var. Türkiye’de ve otellerde alınan önlemlerin ciddiyetle devam ettiğini göstermemiz gerekiyor. Tedbiri elden bırakmadan devam etmeliyiz. Eğer doğru bir şekilde kendimizi anlatırsak Almanya pazarı başta olmak üzere Hollanda, Avusturya, İsviçre’den ve tüm Avrupa pazarından Türkiye’ye turist akışı olacaktır. 2021 Türkiye’de Rusya pazarının yılı oldu ancak Avrupa pazarının da devreye girmesi ile 2022 yılında kazanan Türk turizmciler olacaktır.