Dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı olan Everest Dağı’na tırmanın her 10 kişiden biri hayatını kaybediyor. Everest’in zirvesine çıkmak isteyenler onbinlerce dolar ödeme yaparken dağda kimliği belirlenememiş 200’den fazla ceset olduğu tahmin ediliyor. Cesetler ise zorlu koşullar nedeniyle dağdan indirilemiyor. Hatta tırmanışçılar zaman zaman cesetlerle de karşılaşabiliyor.
Çin-Nepal sınırında yer alan Everest’in zirvesi deniz seviyesinden 8 bin 848 metre yükseklikte yer alıyor. Wikipedia’daki bilgilere göre zirveye ilk çıkan insanlar 29 Mayıs 1953 yılında Yeni Zelandalı Edmund Hillary ve Nepalli Tenzing Norgay oldu. Everest’in ticarileşme dönemi ise 1985’te rehberli bir keşif gezisiyle gerçekleştirildi.
Dağın yüksekliği ve soğuk, bölgeyi ulaşılması zor bir yer haline getirirken profesyonel dağcıların yanında zengin iş insanları da zirve merakı ile zorlu koşullara aldırmadan bu tehlikeli seyahate çıkabiliyor. Everest bölgesine güneyden Nepal üzerinden giriş izni, ekibin büyüklüğüne bağlı olarak kişi başı 10.000 ila 30.000 dolar arasında değişiyor. Çoğu rehberlik hizmetinin maliyeti ise 35.000 dolar ila 200.000 dolar arasında değişiyor. Fiyatın yüksek olması ise sağlam bir şekilde geri dönmenizi garanti etmiyor. Şu ana Everest Dağı’nda zirveye çıkmak isteyenlerden oluşan 200’den fazla ceset olduğu tahmin ediliyor. Cesetler ise zorlu koşullar nedeniyle dağdan indirilemiyor. Hatta tırmanışçılar zaman zaman cesetlerle de karşılaşabiliyor.
Everest Dağı, büyüleyici güzelliğinin yanında 50 bin ton çöplüğüyle de dünyanın en kirli dağı olarak nitelendiriliyor. Dağın zorlu koşulları nedeniyle, buraya gelen dağcıların çöpleri, atıklar, yerli halkın eski araçları saklamaları Everest’i bir çöp dağına çevirmiş.