DOLAR 32,5038 % % 0.08
EURO 34,7826 % % -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 % % 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 % % 0,61
BITCOIN 2.114.033 % 4.287

Kaan Kavaloğlu: Rusya pazarının açığını kapatacak alternatif pazar bulmakta zorlanıyoruz

Son Güncelleme :

22 Haziran 2023 - 7:43

Kaan Kavaloğlu: Rusya pazarının açığını kapatacak alternatif pazar bulmakta zorlanıyoruz

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) “Geleneksel Haziran Ayı AKTOB Yemeği” Antalya’nın önemli turizm merkezlerinden Manavgat’ta yer alan Paloma Perissia’da gerçekleşti.

Yemekte konuşan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Dünya, Türkiye ve  Antalya turizm gündemini değerlendirdi.

“BAZI OTELLER YETERLİ DOLULUKLARA ULAŞAMADI”
“Değişik bir turizm sezonundan geçiyoruz” diyen Kavaloğlu, “İklim şartları nedeniyle geç başlayan sezon bizi üzdü. Doluluk açısından baktığımızda ise bazı otellerimiz dolu, bazıları ise yeterli doluluk oranına ulaşamadı bu durum da bizi turizmciler olarak hüzünlendirdi” şeklinde konuştu. Direkt satışın en büyük temsilcisi olan Booking.com’un Antalya’ya ziyaret gerçekleştirdiğini ve kendilerinin ise onlara eşlik ettiğini hatırlatan Kavaloğlu, “Onlarla birlikte yaptığımız toplantı da Türkiye ve Antalya’yı booking.com içerisinde nasıl konumlandırabilirizi görüştük. Görüşmelerimizin sonuçlarını hem Kültür ve Turizm Bakanlığına ilettik hem de kendileri ile paylaştık. Bu konu ile ilgili olarak en kısa vadede çözüme ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

“AIRBNB’NİN YÜKSELİŞİ DİKKAT ÇEKİCİ”
2,5 yıllık pandemi sürecinin ardından insanların düşünce ve seyahat tarzının değiştiğini, turizmde yeni trendlerin oluştuğunu belirten Kavaloğlu, “Airbnb, son zamanlarda oldukça öne çıkıyor, tatil tercihlerinde. Tabii ki vergisini ödeyip, ticaretin ana kural ve kaideleri içerisine uyarak yapanları bundan hariç tutuyorum. Fakat biz turizmciler olarak, hepimiz çeşitli muayenelere uygun hareket ederken, puanlara uyarken, kurallarımızı koyarken ve bununla ilgili çok büyük masraflar içerisinde olurken, evini Airbnb aracığıyla kiraya veren herhangi bir vergiden ve sorumluluktan muaf olan insanların da tüm dünya üzerinde ikinci sıraya kadar yükseldiğine özellikle siz değerli turizmcilerin dikkatini çekmek istiyorum” açıklamalarında bulundu.

“2019’A ORANLA %14’LÜK BİR KAYIP VAR”
Kavaloğlu, güncel turizm verileri ile ilgili olarak da değerlendirme yaptı: “2023 yılı ilk 3 ayda gelir bakımından en iyi performans gösteren ülkeler arasında Türkiye 4. sırada yer aldı. Gelen ziyaretçi sıralamasında 2023 yılı ilk çeyreğinde 2019 yılını geçen bölge ise Ortadoğu ülkeleri oldu. Kalan diğer bölgeler ve turizm verileri halen daha 2019’un çok gerisinde. 2023’ün ilk çeyreğinde, 2019’a oranla yüzde 14’lük bir kayıp hala var. Biz Türkiye ve Antalya olarak bunu bu şekilde yaşamamış olsak da dünyada bu kayıp var ve devam ediyor.”

“DUBAI, KENDİSİNE İYİ BİR FIRSAT YARATTI”
Dünya’da en fazla Turizm harcaması yapılan şehirlerin sırasıyla Dubai, Doha, Londra, Macau, Amsterdam, İstanbul, Barselona, New York, Singapur ve Paris olduğunu açıklayan Kavaloğlu, “Burada Dubai’ye dikkat çekmek istiyorum çünkü, Dubai özellikle bizim birinci ve üçüncü kaynak pazarımız olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sırasında ipleri eline alarak bağımsız bir şekilde hareket etti ve bu sayede bizim dışımızda en fazla Rus turisti ağırlayan bölge oldu ve olmaya da devam ediyor. Bu noktada Dubai kendisine iyi bir fırsat çıkardı” dedi.

“ANTALYA’YA 1,5 MİLYON İNGİLİZ BEKLİYORUZ”
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre İngiltere turizm pazarı potansiyelleri içerisinde Türkiye’nin payı yüzde 4 civarı olarak sıralamada 10 sırada yer aldığını paylaşan Kavaloğlu, “Türkiye ilk kez, İngiltere’nin ilk 10’unda yer aldı. Antalya’da da ilk kez geçen sene 1 milyon İngiliz turisti geçti. Ukrayna’dan azalan rakamı bir parça İngiltere kapatmış oldu. Bu sene ise Antalya’ya 1,5 milyon İngiliz turistin gelmesini bekliyoruz. Bu sayıya ulaşacağız gibi de görünüyor. Tatillerinde şehir destinasyonlarını tercih eden İngilizler, en çok Muğla’yı tercih etse de Antalya istikrarlı olarak pazar payını yükseltiyor. İlerleyen dönemlerde Türkiye’de bir numara olacağını düşünüyorum. 2023 yılında da Kanada’yı geçerek 9. Sıraya geleceğimize inancım tam. Bu arada İspanya’nın almış olduğu turist sayısına da dikkat çekmek istedim. Yaklaşık 17-18milyon İngiliz İspanya diyor. İspanya bunu milyon liralık paketli yeni satış sistemleri ve kanallarla yapıyor. Türkiye olarak daha İngiltere pazarında önümüz açık, yolumuz uzun” şeklinde konuştu.

İNGİLTERE CİDDİ BİR KAYNAK PAZAR
İngiltere’nin artık Türkiye için öne çıkan kaynak pazarlar arasında yer aldığı ve bu nedenle İngiliz turistlerin tatil ve seyahat tercihlerinin de mutlaka bilinmesi ve buna uygun şekilde hareket edilmesi gerektiğini savunan Kavaloğlu, “2019’da Beach Holiday yüzde 41’lik oranla İngilizlerin bir numaraları tercihiydi. 2022’de ise bu oran yüzde 34’e, All Inclusive ise yüzde 18’den yüzde 15’e düştü. Bunun sebeplerini araştırıyoruz. Avrupa Birliği içerisinde özellikle kendi araçları ve sistemleri ile bir tatil yapma arzusu söz konusu. Bu anlamda AB ülkeleri uçuşların minimum düzeyde tutulmasına çalışıyor. Açıkçası azalmanın bununla ilintili olduğunu düşünüyoruz. İngiltere ciddi bir kaynak pazar. 10. Sırada olan yerimizi daha çok çalışarak üst sıralara taşımalıyız” dedi.

“AÇIĞI KAPATMA KONUSUNDA YETERLİ DEĞİL”
Kavaloğlu, Rus turistlerin tercihlerini Türkiye’den ziyade Mısır, Dubai gibi farklı destinasyonlardan yana kullanmaları ve ülkeye gelen Rus turist sayısının azalması ile ilgili olarak ise “Şunu kabul etmemiz lazım ki 2019’da gelen Rusların yüzde 50’si geliyor. 2023’te gelecek Rusların ise aynı kalmasını hedefliyoruz. Aynı sayıda kalamayacak gibi de görünüyor ne yazık ki. Bu durumda işimizin biraz daha zorlaştığını söyleyebilirim çünkü alternatif pazar bulmak konusunda zorlanıyoruz. İngiltere pazarı iyiye gidiyor, Almanya pazarına baktığımızda bir artış var fakat Rusların açığını kapatma konusunda bizim için yeterli değil ne yazık ki” dedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.