Turizm Haberleri
TT29 Eylül 2026 Salı
TT29 Eylül 2026 Salı
Tourism Today haber arşivi 2015

Antalya turizmi için yapılması gerekenler…

3 dk okuma

ATSO Başkanı Davut Çetin, Seçim Bildirgesi’nin, ATSO tarafından 2012 yılında, Antalya Valisi, Belediye Başkanları, İl Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Meslek Örgütleri ve Sivil Toplum Temsilcileri’nin katılımı ile gerçekleşen iki büyük arama konferansı sonrasında hazırlanan "2023 Antalya Vizyonu" ve ATSO Meslek Komiteleri üyelerinden alınan önerilerden derlenen bilgiler ile 2014 yılında hazırlanan, "Yerel Yönetimlerden Beklentiler" raporu ışığında oluşturulduğunu bildirdi.

Antalya’nın, Türkiye konaklama kapasitesinin ve turist geceleme sayısının yüzde 60'ına sahip olduğu belirtilen Bildirge’de turizm ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

- Antalya, Euromonitor verilerine göre yabancı ziyaretçi sayısında Avrupa'da 3'üncü, dünyada 10'uncu sırada olan, 50 binden fazla yabancı uyruklunun konut veya mülk sahibi olduğu ildir.

Kent kültürü; mimari kimlik, sosyal yaşam biçimi, trafik kültürü, ticaret kültürü, eğlence kültürüdür, kentsel yaşam kurallarına saygının sağlanmasıdır. Kültür-sanat odaklı gelişme, kent kültürü ve kent kimliğini biçimlendiren bir faktördür. Antalya'da müzeler, kültür merkezleri, opera-konser salonları, ressamlar sokağı, sanat köyü, sokak çalgıcıları, sanat festivalleri gibi etkinliklere önem ve öncelik verilmesidir. Yüksek katma değer üretimi, konut ve işyeri enflasyonundan, turistik yatak enflasyonundan, tarımda birkaç üründe aşırı arz yaratmaktan vazgeçmek, turizmde katma değeri yüksek alternatif ürünlere geçmek, tarımda üretim planlamasından gübre ve ilaç kullanımına, teknoloji kullanımına, ambalaj ve lojistik konularında verimlilik artışı sağlamaktır.

Doğa dostu gelişme, turizm ve tarım için denizi, sularımızı, yeşil alanlarımızı en üst düzeyde korumayı, turizm ve tarım bölgelerine taş ocağı, maden ocağı ve HES yapmamayı gerektirmektedir.

Planlı kent, kentin 20-30 yıllık bir planının olması, ulaştırma yatırımlarının bu temelde yapılması, ticaret, konut, yeşil alanların yer ve ölçülerinin kesin kurallarla belli olması ve sürekli değişmemesidir. Planlı kent demek estetik demektir. Kurallı kentte, trafik, park disiplini, işyerlerinde etiket disiplini, temizlik, atık toplama disiplini sağlanmış olmalıdır. Eğlenen ve eğlendiren kent ise turizmin olmazsa olmazıdır. Bir turizm başkentinde eğlence yerleri, restoran ve kafeler, balık restoranları sokağı, müzik yerleri zengin çeşitlilikte ve en iyi kalitede olmalıdır.

Ulaşım planında 30-40 yıllık hedefler yer almalıdır. Kısa vadede motorlu araç trafiğini rahatlatacak geçici düzenlemeler dışında, toplu taşıma sisteminin modernizasyonuna, uzun vadede raylı sistemin yaygınlaştırılmasına ve metro planlamasına önem verilmelidir. Antalya en kısa zamanda hızlı tren ağına bağlanmalı, Antalya-Alanya arasında da demiryolu ulaşımı sağlanmalıdır. Antalya’nın çevre yolu projeleri kamulaştırma ödeneği sağlanarak hızla yaşama geçirilmelidir. Çevre yollarının imar ile kent içi yol haline gelmesi önlenmelidir. Antalya Havalimanı ve Gazipaşa Havalimanı gelecek projeksiyonları göz önünde bulundurularak genişletilmelidir. Antalya’nın batı bölgelerinin ihtiyacını karşılayacak bir havaalanı yapılmalıdır. Finike bir kruvaziyer limana kavuşturulmalıdır. Antalya Limanı genişletilmeli ve demiryolu bağlantısı kurularak bir bölge limanı haline getirilmelidir. Antalya’nın kruvaziyer turizmden daha fazla pay alabilmesi için gerekli liman yatırımı yapılmalıdır. Nakliyeci, depocu ve toptancıların bir araya toplanması ve verimlilik sağlanması için lojistik köy kurulmalıdır. Antalya ticaret planı hazırlanmalıdır.

İldeki kurumlar ilin markalarını destekleme, tanıtımını yapma sorumluluğunu duymalıdır. Turizmde tanıtım bütçesi artırılmalıdır. Kırsal turizmin geliştirilmesine önem verilmelidir. Bütün ilçeler turistik kimlik kazanmalı ve bu konuda belediyeler öncü olmalıdır. Kentte cazibe noktalarının artırılmalı, kent merkezlerinde temalı cadde ve sokaklar yaratılmalıdır. Manavgat Oymapınar Turizm Bölgesi Projesi hız kazanmalıdır. Konyaaltı Projesi’nin 100. Yıl hattını da içerecek biçimde genişletilmeli, stadyum önündeki yol yer altına alınarak büyük bir kent meydanı yaratılmalıdır.

Orman ve yayla alanlarının doğal ve turistik zenginlik olduğu dikkate alınarak korunmasına özen gösterilmelidir. Maden, taş ocağı ve HES ruhsatlarının verilmesinde Antalya’ya özel katı kriterler uygulanmalıdır."

KategoriDestinasyon
EtiketlerAntalya
Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Söz verilen turizm yatırımları nerede?
Destinasyon

Söz verilen turizm yatırımları nerede?

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin’e verilen sözlerin hala yerine getirilmediğine ve sadece propaganda aracı olmaktan ileriye gidemediğine dikkat çekerek, “Mersin’in tek ihtiyacı…

Tourism Today haber arşivi 2015
Destinasyon

İztuzu'nda son noktayı rektör koydu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından işletmesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne verilen ve sezonun başlamasına rağmen turistlerin hizmet alamadığı İztuzu Plajı'nda çalışmalar başladı.

Tourism Today haber arşivi 2015
Destinasyon

Çanakkale’den “barış” çağrısı

Uluslar ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü (IDI), Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümünde 3. Uluslararası Turizm ve Barış Konferansı’nı Çanakkale’de düzenledi.

Tourism Today haber arşivi 2015
Destinasyon

Kapılarını açmaya hazırlanıyor

Via Properties tarafından inşa edilen Viaport Marina, 3 etabıyla 29 Mayıs'ta kapılarını açıyor. Marinanın halka açık olarak inşa edileceği ve turizm bakımından önemli bir proje olacağı belirtildi.