Yabancı misafirleri ve yaşanan enflasyon nedeniyle kira artışlarında büyük sorunlar yaşayan turizmin başkenti Antalya’da semt pazarlarının çevresindeki kaldırımlara seyyar satıcıların birbirlerine 2 bin ile 17 bin 500 liraya varan fiyatlarda birbirlerine devretmeleri tepkiye neden oldu.
Türkiye'de önemli bir kültür olan semt pazarından alışveriş yapmak, son dönemlerde turizm kenti Antalya'da bazı sorunları beraberinde getirdi. Özellikle merkez Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı ilçelerinde 130'a yakın kurulan semt pazarlarının etrafına seyyar satıcılar tezgah açıyor. Bu durum içeride kayıt altında vergisini veren esnafın şikayetine neden oluyor. Kaldırımlara ve yola kurulan seyyar tezgahların içerideki esnafın satışını da yarı yarıya düşürmesi büyük tepki çekti. Sebze, meyve ve kıyafet ağırlıklı kaldırımları işgal eden seyyar satıcıların, bulundukları kaldırımı sahiplendikleri ileri sürüldü. Seyyarların tezgah açtıkları yerleri birbirlerine 2 bin liradan başlayarak 17 bin 500 liraya kadar birbirlerine devrettikleri öğrenildi.
“4 BİN 500 ESNAF”
Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Metin Bucak, 4 bin 500'e yakın üyeleriyle büyük bir aile olduklarını kaydetti. Merkez 5 ilçede 130'a yakın semt pazarının açıldığını dile getiren Bucak, “Bütün esnafımız bölgelerinde yaşayan insanlara hizmet götürüyor. Bunun karşılığında esnafımızın tek muzdarib olduğu konu seyyar satıcılar. Ne kadar Pazar kuruluyorsa, içerideki esnaf kadar dışarıda seyyar kuruluyor. Seyyar satıcılar kaldırımları işgal ediyor vatandaşlarımız geçemiyor. Esnafımız halden ürün alırken vergisini ödüyor. İşgaliye bedelini yatırıyor, vergisini verdiği halde dışarıdaki seyyar kayıtsız. Kayıt dışı mal satıyor. Esnafım 10 liraya mal satarken, dışarıdaki kendi üretimi gibi yarı yarıya satıyor“ dedi.
Bu nedenle müşterilerin pazara gelmediğini dışarının ihtiyacını giderip gittiğini ifade eden Bucak, “Bu da bizim esnafımızı mağdur ediyor. Genelde bu durum pazarların tamamında bu durum var. Döşemealtı Belediyesi'nde seyyar satıcı yok, geri 4 belediyenin pazarlarında seyyar var. Mesai saati falan yok hep açıyorlar. Ama zabıta baskı yaparsa bazen 17.00'a kadar açamıyorlar. Zaten pazarda 17.00'dan sonra iş yapıyor. Bütün esnafımıza pazarın içindeki yerler tahsislidir. Bu devirler belediye aracılığıyla yapılır. Dışarıda ise bu iş çok farklı fiyatları duyunca şok olduk. Dışarıda kaldırımı 17 bin 500 liraya satarlarsa kim buna inanır. Bizde ilk etapta inanamadık ama kendi aralarında sabitlemişler. Bu yer benim diye. Resmen seyyar satıcılarda yerleri kendilerine tahsislemişler. Bizle bir alakalı durum değil. Zabıta elinden geleni yapıyor ama çözüm bulunamıyor” ifadelerini kullandı.
“DALGA GEÇİYORLAR SANDIM”
Dışarıdan gelen bir arkadaşın kendisine geldiğini ve ‘Başkanım biz burayı 17 bin 500 liraya satın aldık” deyince dalga geçildiğini sandığını anlatan Bucak, “ Kaldırımı birbirlerine devir ediyorlar. 2 bin, 3 bin, 5 bine devredenler var, orayı benimsemişler kendi yerleri gibi. Esnafımız iş yapamaz duruma geldi. Dışarıda seyyara denetim yok. İçerideki pazarı denetlemesi çok basit. Bu konunun çözülmesi için destek istiyoruz, kayıt altına alınsın. Kayıt yaptırsınlar, biz kendilerine yer gösterelim. Dışarıyı işgal etmesinler. Pazarın içinde yada o bölgede yangın, sağlık sorunu olsa ekipler geçemeyecek. Pazar esnafı Suat Ercan ise işlerinin kötü olduğunu ifade ederek, “Seyyarlara çalışıyoruz. Gelip pazarda bizden daha fazla iş yapıyor. Vergisi algısı yok. Benden daha fazla satış yapıyor. Bun bir önlem bulunsun” dedi.
“YARI YARIYA İŞLER DÜŞÜYOR”
30 yıldan beri sebze meyve sattığını dile getiren Muzayeddin Kaya, “Bu seyyarlardan bıktık artık. Biz içeride vergimizi veriyoruz, adam dışarıya geliyor kaydı küreği yok biz mağdur oluyoruz. Satışlarımızı yüzde 60 yakın etkiliyor. Bizden yarısına satış yapıyor. Buna bir önlem alınsın. Herkes kayıt altına alınsın. Eşit satış olsun. Herkesin ekmeğini arasın” diye konuştu.
Esnaf İsa Çelik, pazarda uzun zamandır çorap sattığını belirterek, “Pazar bakımsız kirli. Her yer seyyar satıcı. Pazarın dışında da bir pazar var. Kepe sınırları içinde çok seyyar var. Seyyar satıcıların önüne geçilsin” dedi
İlgili Haberler

Trabzon 1 milyonu aşkın turist ağırladı
Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin rotasına Sümela Kültür Yolu Festivali ile dahil olan kültür ve sanat şehri Trabzon turizmde de yüzleri güldürüyor.

Türkiye, Rus turistlerin Kasım ayı rezervasyonlarında üçüncülüğe geriledi
Rus tur operatörleri, Rus turistler arasında Kasım ayında en çok talep gören destinasyonları belirledi. Türkiye, yüzde 12-15’lik rezervasyon oranıyla 3. Sırada yer aldı.

Ruslar Antalya’dan 90 bin konut satın aldı
Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Vladimiroviç Yerhov ve Antalya Başkonsolosu Sergey Vetrik, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i ziyaret etti.

Antalya’ya gelen turist sayısı 14 milyona yaklaştı
Moskova Hükümeti Bakanı, Dış Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Sergey Çeremin ve beraberindeki heyeti ağırlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Bugün itibariyle…

Rus turistler, Ekim’de hangi destinasyonlara gidecek?
Ekim 2023'te Rus turistlerin paket tur rezervasyonlarının yüzde 90'ı yalnızca beş ülkeden geliyor: Türkiye, Rusya, Mısır, BAE ve Tayland

Kemer’de İngiliz turist arttı: Jet2 ile tanıtım anlaşması devam edecek
İngiltere’nin en büyük tur operatörlerinden Jet2 yetkilileri, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’nu ziyaret ederek, daha önce imzalanan Kemer tanıtım anlaşmasıyla ilgili verileri değerlendirdi.

