Tekirova turizm bölgesindeki Kleopatra Koyu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce 30 Mayıs 2018'de yapılan ihaleyle 3 firmanın oluşturduğu ortaklığa, 29 yıllığına kiralandı. Antalya Barosu, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Tekirova'da yaşayan bazı kişiler, ihalenin iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava dilekçesinde, Kleopatra Koyu'nu yapılaşmaya açan, 6 Nisan 2018 onay tarihli Tekirova Tabiat Parkı Gelişim Planı'nın öncelikle yürütmesinin durdurulması, yargılama sonunda da iptal edilmesi talep edildi. Dilekçede, planı hazırlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yapılaşmayı onaylamaya yetkisinin bulunmadığı belirtildi.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan duyuruda, Tekirova Kleopatra Koyu'nun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 20 Nisan 2016 tarihli oluruyla 'Tekirova Tabiat Parkı' ilan edildiği belirtildi. Duyuruda ayrıca bakanlıkça 'Tabiat Parkı' alanında, 'Gelişim Planı' doğrultusunda uygulama imar planı ve projeleri yapılmadan kurulacak tesisler, yapılar ve diğer işler belirlenmeden ihaleye çıkıldığı kaydedildi.
Açıklamada, firmalardan, belirsizliklere rağmen muhammen bedelin yaklaşık 5 katı teklif verenin ihaleyi aldığına dikkat çekilerek, uygulamanın imar planı ve uygulama projesi yapım işinin ise yatırımcının keyfine bırakıldığı kaydedildi. Bu durumun, alanın çok fazla tahribatına yol açacağına işaret edilen açıklamada, şubat ayında mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda da alanın yapılaşmaya açılmasının bitki örtüsüne, orman yapısına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği dolayısıyla planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşıldığından tesis edilen işlemde hukuka ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak, mahkemenin yürütmenin durdurulmasına karar verdiği belirtildi.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile Antalya Barosu yönetimi, ortak basın toplantısı düzenleyerek, mahkeme kararına ilişkin bilgi verdi. Toplantıda konuşan Baro Başkanı Polat Balkan, "Bu kararla kazanan halkımız olmuştur. Mahkemenin yürütmenin durdurulması kararı gerekçeleri doğrultusunda, Tekirova Tabiat Parkı Gelişme Planı'nın iptaline karar verilmesi ve yapılaşmanın önüne geçilmesi gerekir" dedi.
İlgili Haberler

ATOR’dan Antalya açıklaması: “Rus turist sayısı yüzde 74 arttı”
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Antalya’ya giden Rus turist sayısının 2019 yılının ilk üç ayında yüzde 74 oranında arttığını bildirdi.

Almanya’da Antalya rezervasyonları düştü
FVW, Amadeus'un Almanya’daki Mart ayı rezervasyon verilerini okuyucuları ile paylaştı. Açıklanan verilere göre Yunanistan, Türkiye, İspanya ve Mısır rezervasyonlarında düşüş gözlemlendi.

Göbeklitepe, turist ve otel sayısını artıracak
2019 yılının turizmde 'Göbeklitepe Yılı' ilan edilmesiyle birlikte yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bölge, yıl içerisinde düzenlenecek etkinliklerle adının dünyaya duyurmaya devam ediyor.

Bodrum’a bir deli lazımdı o da geldi, 5-6 katlı otellere “Dur” diyecek
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, kaçak yapılaşmaya karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Turizmciler, Ürgüp-Göreme yolunun kapanacak olmasına tepki gösterdi
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, Ürgüp-Göreme yolu trafiğe kalıcı olarak kapatılmasına konusunda Ürgüp’te STK’lar, turizmciler, iş adamları ve vatandaşlar tepki gösterdi.

Turizmciler, Avrupalı turisti bekliyor
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin (ETİK) Mart ayı yönetim raporu, yılın ilk üç ayında toplam 196 bin 133 ziyaretçi ağırlayan İzmir turizminin toparlanma eğiliminde olduğunu ortaya…
