Turizm Haberleri
TT29 Eylül 2026 Salı
TT29 Eylül 2026 Salı
Olimpos’daki yeni keşifler Likya dönemine ışık tutacak

Olimpos’daki yeni keşifler Likya dönemine ışık tutacak

2 dk okuma
Olimpos’daki yeni keşifler Likya dönemine ışık tutacak

Yeni sezonda başlatılan kazı ve onarım çalışmaları, antik kenti mozaik zemin döşemeleri açısından Likya bölgesinin önemli bir merkezi haline getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Likya Dönemi’ne ışık tutan Olimpos Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.

Bakan Ersoy, aralarında milattan sonra 3’üncü yüzyıla tarihlenen Kaptan Eudomos Mezarı mozaikleri ile yine milattan sonra 5 ve 6’ncı yüzyıllara ait mozaiklerin bulunduğu antik kentte yürütülen çalışmalar hakkında kazı başkanı Doç. Dr. Gökçen Öztaşkın’dan bilgi aldı.

Kazı ekibiyle de sohbet eden Ersoy, Olimpos’ta sürdürülen çalışmalara bu yıl yeni alanlarında eklenmesiyle birlikte 26 farklı noktada kazılara devam edileceğini ve kazıların tamamladığı alanlarda restorasyon uygulamaları hayata geçirilerek antik kent silüetinin ayağa kaldırılacağını ifade etti.

Olimpos’daki yeni keşifler Likya dönemine ışık tutacak

Bu sezon Piskoposluk Sarayı, 3 numaralı Kilise, Liman Anıtsal Mezarları, Tiyatro, Nekropol ve Kuzey Liman Caddesi’nde yoğunlaşan kazılar antik kentin zemin döşemelerinde bitkisel, geometrik, hayvan ve insan figürlü kompozisyonlara sahip opus-tesselatum tekniğinde mozaiklerin yoğun olarak tercih edildiğini ortaya çıkardı.

Piskoposluk Sarayı peristyl çevresinde bulunan mekânlardaki mozaiklerde refrigerium sahnesi, thalassa (deniz), gaia (yer), ktisis (kurmak, yaratmak), truphe (sefahat), kharis (zerafet, güzellik) ve apolausis (servet) kişileştirmeleri gün ışığına kavuşturuldu.

Olimpos Antik Kenti’ndeki 3 numaralı Kilise’nin atrium portiklerinde de andreia (cesaret) ve dikaiosyne (adalet) kişileştirmeleri tespit edildi.

Olimpos’daki yeni keşifler Likya dönemine ışık tutacak

Kilise atriumunda “Yedi Erdem” kişileştirmesinin yer aldığını tahmin eden uzmanlar Liman Anıtsal mezarlarında Kaptan Eudomos’un lahdini barındıran tonozlu mezar odası zemininde Aslan Avı sahnesi ile mezar odasının giriş bölümünde ise bir limana girmekte olan gemi tasvirli mozaik açığa çıkardı.

Olimpos Antik Kenti daha önceki kazı sezonlarında tespit edilen mozaiklerle birlikte, mozaik zemin döşemeleri açısından Likya bölgesi için çok geniş bir repertuvar sunan önemli bir merkez durumuna geldi.

Bakan Ersoy’un geçtiğimiz nisan ayında Olimpos’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrası sağlanan ödenekle başlatılan yeni dönem kazı ve onarım çalışmaları antik kentin tüm noktalarında eş zamanlı olarak sürdürülüyor.

Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Kapadokya'da ziyaretçi sayısı 3 milyonu aştı
Destinasyon

Kapadokya'da ziyaretçi sayısı 3 milyonu aştı

Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesindeki müze ve ören yerlerini 2023 yılının ilk 8 ayında 3 milyon 53 bin 827 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.