İşte DENTUROD’un yazılı açıklaması:
“UNESCO tarafından kültürel ve doğal varlık olarak aynı anda tescil edilen dünyadaki 35 yerden biri dünya harikası olan Pamukkale, St. Philippus Kilisesi, Plutonion kutsal alanı, Cehennem Kapısı elimizin altındayken, hem ülkemizi hem kentimizi tüm dünyada daha fazla tanıtabilme, kentimizin ve ülkemizin bu alandaki önemini daha da fazla arttırabilme imkanı varken, Hierapolis, Laodikeia, Tripolis antik kentlerinin her biri ayrı ayrı bulunmaz değerlerken, Laodikeia kutsal kilisesi ayağa kaldırılmışken, Tripolis mozaikleri gün yüzüne çıkartılmışken, her üç değerimiz ile kentimiz ve dünya arasında kültürler arası köprü kurabilme imkanı varken neden dünyaya bu varlıkları uluslararası düzeyde açılış yaparak tanıtmıyoruz?
Neden geçmiş dönem Kültür ve Turizm bakanı Sayın Ertuğrul Günay’dan sonra sadece seçim dönemi kısa bir süre Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmış Yaşar Topçu haricinde hiçbir Kültür ve Turizm Bakanı bölgeyi ziyaret etmedi. Sayın Günay’ın bakanlık döneminden sonra mevcut bakanımız Sayın Mehmet Ersoy da dahil altı bakan değişti. Sayın Ömer Çelik, Sayın Mahir Ünal, Sayın Yalçın Topçu, Sayın Nabi Avcı, Sayın Numan Kurtulmuş ve halen görevde olan Sayın Mehmet Ersoy.
Türkiye’de en çok ziyaretçi alan ören yeri Hierapolis, Pamukkale neden gereken ilgiyi Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan ve Denizli Milletvekillerimizden göremiyor?
Bugüne kadar Denizli’nin ulusal ve uluslararası arenalarda tanıtımı konusunda DENTUROD olarak Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili ilçe belediyelerimizle çok verimli çalışmalar yürüttük. Bunların sonuçlarını Denizli Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz “Termal İyi Gelir” tanıtım kampanyamızı inceleyerek, hem de kentimize gelen ziyaretçi sayı istatistiklerinden görebiliyoruz. Türkiye 2018 yılında %22 civarında ziyaretçi artışı yakalarken, Pamukkale ören yeri %43 artışı yakalamıştır. Sadece 2018 yılında Pamukkale’yi 2 milyon 170 bin kişi ziyaret etmiş ve antik havuzda 375 bin kişi yüzmüş Pamukkale’yi ve Hierapolis’i teninde hissetmiştir.
Biz DENTUROD olarak çeşitli defalarda, çeşitli çağrılarda bulunarak kentimizin bu değerlerinin kültür turizmi, inanç turizmi, arkeoloji turizmi, termal turizm bağlamında dünya markası haline gelmesi için yerel yönetimlerle işbirliği yaptık, birlikte yürüdük. Ancak burada uluslararası bir tanıtımdan, farklı bir konseptten bahsediyoruz. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kentimize daha fazla önem vermesi gerekmektedir.
Ülke turizmimize en az 1 milyar dolar katkı sağlayabilecek, Cehennem kapısı ve Ploutonion kutsal alanı ve laodikeia Antik kilisesi açılışını uluslararası düzeyde yıllardır gerçekleştiremedik.
2005 yılından bu yana Hierapolis kazılarına destek veren TOFAŞ, Ploutonion Kutsal Alanının kazı ve restorasyonun tamamlanmasına destek olmasının yanında, yine kazıda ortaya çıkarılan Hades heykelinin koruma amaçlı restorasyonunun tamamlanmasını da sağlamış ve halen desteğine devam etmektedir.
Biz de DENTUROD olarak uluslararası düzeyde, hatta Papalık makamından bir yetkilinin de teşrifleri ile kentimizin inanç turizmi alanında nerede olması gerektiğini gösterir bir açılış istediğimizi daha önceki beyanlarımızda bildirmiştik. Eski kazı başkanı Prof. Francesco D’Andria, 2019 yılında Floransa’da Hierapolis sergisi açılacağını şehrimizden ayrılırken ifade etmişti. Bu tür kültürel tanıtım etkinliklerinde bizim kent olarak var olmamız ve şehrimizi temsil etmemiz bizim için çok çok önemlidir, Dünyada bir başka eşi benzeri olmayan bu tür değerlerimize hep birlikte şehir olarak sahip çıkmalı ve destek olmalıyız.
Bakanlığın bu konuda inisiyatif alması, yönlendirmesi ve desteklemesi, önemli ve acil beklentilerimizdir.”
İlgili Haberler

Gece Müzeciliği ile 350 bin turist ağırlandı
SICPA Türkiye, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde hayata geçirdiği “Gece Müzeciliği” projesiyle, Hierapolis ve Efes Örenyerlerinin geceleri de ziyaret edilebilmesini sağladı.

Bayram tatilinde müze ve ören yeri ziyaretinde rekor kırıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 9 günlük bayram tatilinde müze ve ören yerlerini toplam 1 milyon 124 bin 503 kişinin ziyaret ettiğini açıkladı.

Müze ve ören yerlerine 20 milyon ziyaretçi
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 20 milyon 509 bin 746'ya ulaştı.

Bakanlık müze ve ören yerlerini kiraya veriyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı 376 müze ve ören yerinin gişelerini 5 yıllığına kiralıyor

En çok ziyaret edilen müze ve ören yerleri arasında Antalya yer almadı
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 yılının ilk 7 ayında Bakanlığa bağlı müze ve ören yerleri arasında en çok ziyaret edilenleri açıkladı.

Pamukkale’nin TÜRSAB’A devredilmesine tepki var
Denizli’nin büyükşehir olmasının ardından Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü’nün kapanacak olmasını gerekçe gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı,...

