Turizm Haberleri
TT29 Eylül 2026 Salı
TT29 Eylül 2026 Salı
Tourism Today haber arşivi 2015

Akkuyu'nun müdürü istifa etti

3 dk okuma

Yatırım sürecinden itibaren çevreye ve turizme zararı olmayacağı söylenen Akkuyu Nükleer Santrali’nin yöneticisi “Bu zihniyetle mi nükleer işleteceksiniz?” diyerek istifa etti.

İstifa eden Akkuyu Nükleer A.Ş’nin Mersin Bilgilendirme Bürosu Müdürü Mehmet Faruk Üzel, “Bu ülkede nükleer santral gerekliliktir ama bunu yapacak Rosatom olmamalıdır. Eğer nükleer santralı bu şirket yaparsa başka şehirlerde olan Mersin’de de olur. Profesyonellik yok. Tepeden tırnağa hatalılar, tepeden tırnağa amatörler” dedi. Üzel, Akkuyu Nükleer A.Ş’nin nükleer atık yönetimi konusunda soru işaretlerinin de olduğunu söyledi.

Üzel, 2010’dan beri çalıştığı görevinden istifasının ardından önce yakın çevresine “Bu projeyi Rus şirketin yapması milletim için riskler taşıyor” içerikli bir SMS gönderdi, ardından da basın toplantısı düzenleyerek istifa gerekçelerini ve projeyle ilgili endişelerini anlattı. İşten ayrılırken kendisine ‘Herhangi bir nükleer karşıtı platforma üye olmayacağı, nükleerle ilgili açıklama yapmayacağı’ yönünde taahhüt imzalatıldığını ileri süren Üzel, yakınlarına gönderdiği SMS’in ardından şirket tarafından tehdit edildiğini, bu nedenle istifa gerekçelerini paylaşmaya karar verdiğini belirtti.

Santralın güvenlikle ilgili zaafları olacağını anlatan Üzel, şirketin Kıyı Kanunu’na aykırı olarak reaktör inşa etmeye başladığını, 3 yıldır taşocağı açma faaliyeti adı altında santralın zemin tesviyesini yaptığını vurguladı.

İlginç mailler

Üzel’in basın açıklamasından önce kimliği belirsiz kişilerce [email protected] isimli bir adresten basın mensuplarına Üzel’in cinsel istismar ve yolsuzluktan ötürü işten atıldığına dair e-posta yollandı. Akkuyu Nükleer A.Ş avukatı Kaan Keskin’in atılan e-postanın şirketle alakasının bulunmadığını açıklaması ise şüphe doğurdu.

Müdür Faruk Üzel, 1 Eylül Salı akşamı basın yayın organı temsilcilerine kendisine ait cep telefonundan şu mesajı gönderdi: “Ülkemin nükleer santral inşa etmek ve bu teknolojiye sahip olmak adına yaptıklarını desteklemekle birlikte, proje uygulayıcısı Rus şirketinin faaliyetlerini ve zihniyetinin inşa edeceği bir nükleer santrali ülkem ve milletim için çok ciddi bir risk unsuru olarak görüp, bu durumu dile getirmem sonucu Akkuyu Nükleler Santral Projesi’nden ayrıldığımı bildiririm.”

Bu mesajın ardından basın merkezlerine [email protected] isimli bir kullanıcıdan bir takım iddiaların yer aldığı bir e-posta yollandı. E-postada, Üzel’in şirket içi büyük bir soruşturma sonucu çalışanlara karşı cinsel tacizde bulunduğu ve yolsuzluğa bulaştığının tespit edildiği öne sürüldü.

Akkuyu Nükleer A.Şavukatı Kaan Keskin ise, açıklamanın şirket tarafından yapılmadığını, temsil ettiği şirketi bağlayıcı yönü bulunmadığını savundu. Keskin, Üzel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu da sözlerine ekledi.

Tehdit aldığını söyleyip, bir dizi kusur anlattı

Gerçekleştirdiği basın toplantısında, istifasının ardından sessiz kalması ve yakın çevresine yaptığı açıklamaları tekzip etmesinin istendiğini öne süren Faruk Üzel, bu yüzden tehdit aldığını savundu.

Üzel’in tartışmaların odağındaki projeyle ilgili ihmal iddiaları madde madde şöyle:

* “Mersin Bilgilendirme Merkezi’nde, zemin kotunun 1 metre altındaki ofis olarak kullanılan odalardaki taban suyunu izole edip kesemeyen mühendislik bilginizle, Akkuyu’da deniz kıyısında ve deniz seviyesinden 12 metre düşük kotta yapacağınız nükleer santralin güvenli olacağına inanmamızı mı bekliyorsunuz?

* 1,5 milyon dolar harcayarak sadece tasarımını yaptırdığınız bilgilendirme merkezindeki 7 bin 200 metre elektrik kablosunu döşeyip, UPS cihazının bilgisayarla bağlantı kablosunu döşemeyi unutan mühendisliğinizle mi nükleer santral inşa edeceksiniz?

* Bu güne kadar taşeronunuz olan firmalardan mahkemelik olmadığınız şirket var mıdır? Sizin kiralama taahhüdü üzerinden inşa edilen otelle nasıl bir ilişkiye girdiniz ki mahkemelik oldunuz? Bu sorundan dolayı Atom Stroy Export’un müdürünü neden apar topar kovdunuz?

* Geçen yıl ihalesini yapıp aldığınız iki yangın söndürme aracını kullanacak personel alımı yapmadığınız için bekleterek çürüttüğünüz ve geçen ay çıkan yangında kullanamadığınız doğru mu? Bu zihniyetle mi nükleer santral inşa edecek ve güvenliğini işleteceksiniz?

* Projeyi maddi sıkıntılardan dolayı yürütemediğiniz doğru mudur? Dünya üzerinde size güvenip yatırıma katılacak ya da kredi sağlayacak bir tek finans kuruluşu var mıdır?

* Kıyı kenar çizgisine dikkat etmeyi akıl edemeyip, 1 nolu reaktörü kıyı kenar çizgisi altına yerleştiren mühendislik rezaleti yüzünden projeyi uygulamadığınız, bunun için kanun değişikliği beklediğiniz doğru mu?

* Son 2 yılda 3 ayrı taş ocağı ruhsatı alıp buradan çıkan ve pasa diye tabir edilen milyonlarca metreküp toprağı mı inşaatta kullanacaksınız?

* Asıl maksadınız Türk hukukuna gol atıp, çevresinden dolaşıp nükleer santralin zemin tesviyesini yapmak mıdır?

* Radyasyon izleme ve ölçüm projesini içerisinde Mersin Üniversitesi ve Mersin halkının temsilcilerinin katılım önerisini neden reddettiniz? Projenin şeffaf izlenme ihtimali sizi rahatsız mı etti?

* İş akdimin sonlandırıldığına dair mutabakat sözleşmesinde benim açıklamalarımı engelleyecek maddeleri neden koydunuz?”

KategoriGüncel
EtiketlerMersin
Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Tourism Today haber arşivi 2015
Güncel

Sektör gelecek yıl da tehlikede

Detur CEO'su Firuz Bağlıkaya, "Turizm gelirlerindeki düşüş yılsonunda yüzde 12'yi bulabilir, tedbir alınmazsa sıkıntı gelecek yıl da sürecek" dedi

Tourism Today haber arşivi 2015
Güncel

Ziyaretçi sayısı hala ekside...

Temmuzda yüzde 5.4'lük artışa rağmen açık kapanmadı. Yüksek sezon olmasına karşın yedinci ayın sonunda ayda hala ekside...

Tourism Today haber arşivi 2015
Güncel

Turist arttı, gelir azaldı

Geçen yılın ilk yarısında dayanarak, yılın ilk yarısında 303.2 milyon Avro olan gelir bu yıl 259 milyon Avro'ya geriledi.