Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Ersoy, kardeşiyle birlikte öğrencilik yıllarında turizme işine girdi. Babası “zor iş” deyip yaptırdığı oteli kiraya verince, iki kardeş “Bu oteli nasıl alırız” hesabına girdiklerinde bıyıkları daha yeni terliyordu. 1985 yılında rehberlik yapmaya, öğrenci turları düzenlemeye başladı. 1991 yılında da ETS'yi kurdular. Şirketi 6 yıl içinde pazar lideri haline getirdiler.
İşe başladıklarında teknolojiyi en iyi şekilde kullandılar. 1999 yılına gelindiğinde, hedefinde olan ve babasının 1985 yılında kiraya verdiği oteli, en yüksek teklifi vererek kiraladılar. Acente şirketi devam ederken, konaklama işine de girdiler. Otel kiraladılar. Kendi deyimiyle “Allah yürü ya kulum” dedi ve kardeşler otelcilikte büyüdükçe büyüdü. 2004 yılında havacılık sektörüne el attılar. 2007 yılında kardeşi Murat havacılığı, Mehmet Ersoy da otelciliği seçti. 9 Temmuz'da Kültür ve Turizm Bakanı oldu ve şirketlerindeki bütün görevlerini 11 Temmuz'da devredip hissedar olarak kaldı. Ayrıldıktan sonra işlerde bir aksama olmadığını görünce de doğru kişileri seçtiği için memnun oldu.
Bakan Mehmet Ersoy, bakanlığa bazı öneri ve şikayetler için geliyordu. Bu kez, Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve Basın Müşaviri Süha Bacanak'la birlikte gazete ve TV kanallarının Ankara temsilcileriyle kahvaltıda buluştu. Masanın bu tarafına geçince durumun çok farklı olduğunu anladığını belirten Ersoy, şunları söyledi:
“Doğru da olsa arkadaşlar imza atmaya korkuyor. Çünkü imza attıktan sonra kamu görevlisinin arkasında kimse durmuyor ve doğrudan hedef yapılıyor. Sektör temsilcileri tek yanlı olmamalı. Bürokrasiye de destek olmalı. İmza atana kadar bürokrasinin yanında olunuyor, bürokrat haklı da olsa değişik kuruluşların hedefi haline gelebiliyor. Yanlış bir şey varsa çığırtkanlık yapacaksınız. Ama doğru konularda da destek olunmalı.”
Turizmin teşviğe ihtiyacı yok
Sektörün içinden gelen birisi olarak, kimin nereden ne kazandığını bildiğini vurgulayan Ersoy, “Bu yüzden bakanlığın fark etmediği açıkları da kapatıyorum. Açık söyleyeyim; turizmin teşvike ihtiyacı yok. Önemli olan engelleri kaldırmak, kaynakları doğru kullanmak. Çünkü taşıma suyla değirmen dönmez” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak geleceğin turizm anlayışını değiştirmek istediklerini vurgulayan Ersoy şunları söyledi:
“Bugün gençler mevsimlik olduğu ve maaşları düşük olduğu için turizme girmiyor. İlk sınıftan itibaren okullarda seçmeli turizm dersi olacak. Geleceğin otel genel müdürleri, anlayışını tamamen değiştireceğimiz bu turizm liselerinden çıkacak. Sektör de bu okullara sahip çıkacak. Nitelikli turizme geçişi de başlatacağız. Zengin turist charter uçağıyla gelmez. O yüzden tarifeli uçak seferlerini de destekleyeceğiz. Tanıtım konusu kuşkusuz önceliklerimiz arasında. Fuar sayısını azaltıp gerekli yerlerde daha etkili olacağız. Bu amaçla reklam ve tanıtım bütçemizi de artırıyoruz. Türkiye'nin turizm algısını değiştireceğiz.”
Otellerin belgelendirmesinde de değişikliğe gideceklerini vurgulayan Mehmet Ersoy, “Belgelendirmelerin üçte birini Turizm Bakanlığı, üçte ikisini belediyeler yapıyor. Belediyeden belge almak daha kolay oluyor. Düzenleme yaparak sınıflandırmanın farklı olması yoluna gideceğiz” dedi. Turizm ile kültür kavramlarının birbirleriyle çok yakın ilişkisi olduğunu söyleyen Ersoy, “Kültür ve arkeolojik değerlerimiz çok zengin. Tanıtımda bunlara ağırlık vereceğiz. Kültürde eksikliklerimiz çok. Günümüz koşullarının gerisinde kalan Telif Yasası, Sinema Yasası başta olmak üzere bazı yasalarda da değişiklik hazırlıklarımız sürüyor. Ekim sonuna kadar Atatürk Kültür Merkezi'nin ihalesini yapacağız. Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasını da en geç 2 yılda bitireceğiz. Devlet operasıyla ilgili tasarı hazırladık. Yaş sınırı getirilerek, boşalan kadrolara gençlerimiz yerleştirilecek” diye konuştu.
İlgili Haberler

Turizmcilerin “İmar Barışı” hakkındaki soruları cevap bulacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın işbirliği ve desteğiyle 14 Eylül 2018 tarihinde İstanbul’da, “Turizm Tesislerinde İmar Barışı Uygulamaları” başlığıyla bir seminer gerçekleştirecek.

Tarkan Akyüz: “Turizme küsen personeli geri kazanmalıyız!”
Laleli Otelciler Platformu Başkanı ve Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Akyüz, otellerin personel sıkıntılarının her geçen gün büyüdüğünü belirterek, “Turizme…

Türkiye'nin yeni Moskova Büyükelçisi belli oldu
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi değişti. Yeni büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Mehmet Samsar oluyor.

Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Antalya için büyük şans
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ile beraberindeki ATSO Heyeti, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret etti.

Çalışan bağlılığı için en önemli faktör ücret
Great Place to Work Türkiye, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Yönetici Anketi sonuçlarını açıkladı. Bulgulara göre, çalışan bağlılığı açısından en önemli faktörler ücret ve yan haklar.

Alman turist, evlilik yıldönümünde hayatını kaybetti
Antalya'nın Manavgat ilçesinde tatil yapan Almanya uyruklu 24 yaşındaki Anna Meerstein, otelde fenalaşarak hayatını kaybetti.
