Hazırlanan son rapora göre özellikle limanlarımıza uğrayan kruvaziyer gemi sayısında müthiş bir düşüş var. Raporda yer alan azalma istatistikleri şu şekilde...
“2013 yılında 122 sefer ile 353 bin yolcu getiren Costa firması, 2014 yılında 92 sefer ile 227 bin yolcu getirmiş. 2015 yılında ise sefer sayısını 13’e, yolcu sayısını ise 28 bine düşürerek bir önceki yıla göre yaklaşık 200 bin azalma gerçekleştirmiştir. Bu durumda 2013 yılında 353 bin yolcu getiren Costa firması 2015 yılında 28 bin yolcu ve toplamda 325 bin daha az yolcu getirmiştir.” Daha da vahimi 2016’nın ilk üç ayında gelen turist gemisi yalnızca 27’dir.
MSC ve Costa gibi dünyanın en büyük yolcu gemisi organizasyonlarından gelen iptal haberleri alarm seviyesindedir. Türkiye aleyhine çıkan haberler ve çelişkili söylentiler tipik bir ‘algı operasyonu’ gibi görünüyor..
Mesela, MSC Cruises Yönetim Kurulu Başkanı Pierfrancesco Vago ile bir toplantı yapılmış. Vago, Türkiye’ye olan inanç ve güven duygularının tam olduğunu, Türkiye’de cruise turizminin geleceği konusunda birlikte çalışmak istediklerini söylemiş. Ancak daha sonra iptal haberleri gelmeye başlamış.
NEDEN ALMANLAR
Saldırıların Sultanahmet’te olmasının ve Alman turistleri hedef almasının nedeni ise şöyle açıklanıyor:
“Alman vatandaşlarının son yıllarda kruvaziyer gemilere yönelik taleplerinde de büyük artış yaşanmış olup son iki senede % 25.2 olan payları % 27.7’ye çıkmıştır. Dünyanın en büyük kruvaziyer gemi grubu olan Carnival Grubu’na bağlı olarak faaliyet gösteren ve doğrudan Alman vatandaşlarına hitap eden AIDA kruvaziyer firmasının iptal kararının bu patlama dolayısıyla oluştuğu bilinmektedir.”
NE YAPMALI?
Raporu okuduktan sonra aklıma şu soru takıldı:
“Acaba turizm rekabetinde Türkiye aleyhine bir algı operasyonu mu yapılıyor?”
Yani belirli merkezlerden yapılan açıklamalar ve söylentiler nedeniyle Türkiye rotasını kesip başka rotalara mı kaydırılıyor?
Bu çok büyük bir pasta olduğu için insan sormadan edemiyor. Yani Avrupa’nın her yerinde bomba patlarken, neden yalnızca Türkiye rotası iptale dönüşüyor, Türkiye rotası tehlikeli ilan ediliyor?
ABD dışına seyahat yapacaklar için uyarı yapan internet sitelerinin arkasında birileri olabilir mi?
Türkiye, dünyanın en büyük havaalanını 2018’de açıyor. Akdeniz’in en büyük kruvaziyer limanlarından birisi olacak olan Salı Pazarı Limanı da 2018’de bitiyor. Bütün bunlar olurken yalnızca ‘Türkiye alarmı’ verilmesi ciddi soru işaretleri yaratıyor.
Sanki birileri ‘terör bahanesiyle’ Türkiye’ye diz çöktürmek istiyor gibi bir hava seziyorum. Avrupa’nın bir merkezinden ABD’nin bir başka merkezine kadar internet siteleri üzerinden bir ‘kara propaganda’ sürdürülüyor.
Yani düşünün ki, Avrupa’nın her yerinde bomba patlıyor...
Paris’te olağanüstü hal ilan ediliyor ama...
Fatura Türkiye’ye kesiliyor.
Midilli Adası’ndan Santorini’ye kadar mülteci kaynayan ve açık hedef olan Yunan adaları ile ilgili bir tek uyarı yok.
Acaba neden?
İşte bunun iyi araştırılması gerekiyor.
Merak ediyorum:
- Yurtdışındaki diplomatlarımız bu algı operasyonuna karşı ne yapıyor?
- Dünyanın büyük limanlarına gidip, turizm fuarlarını gezip bir acente gibi çalışıyorlar mı?
- Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yurtdışındaki görevlileri karanlık merkezlerden gelen bu operasyonu araştırıyor mu?
Biz elbette kendi hatalarımıza bakacağız...
Ancak bu soruları da sormadan bir yere varamayız.
İlgili Haberler

Ruslar Türkiye'den vazgeçmiyor
Rusya açısından 10 günü bulan en önemli bahar tatili dönemi olan Mayıs bayramı için bavullar toplanmaya başlandı.

AB Bakanı Bozkır'dan Schengen açıklaması
AB Bakanı Volkan Bozkır, Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girmesi ile ilgili kararın haziran ayı bitmeden alınacağını beklediklerini açıkladı.

Otellere SGK ve maaş desteği geliyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Turizm sektörü ve çalışma hayatına dönük yeni desteklerle ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.

Dünya turizm fuarına Türkiye damgası
Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde gerçekleştirilen Dünya Turizm Fuarı'na Türkiye damgasını vurdu. Büyükelçi Esener, Güney Afrika'nın Türkiye için büyük potansiyel olduğunu söyledi.

Rosturizm, Türkiye'ye seyahati tavsiye etmiyor
Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Oleg Safonov, turistlere Türkiye'ye seyahat etmelerini tavsiye etmediklerini söyledi.

Yeni pasaportlar ne zaman alınacak?
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat etmesini sağlayacak yeni pasaportların veriliş tarihini açıkladı.
