Yeni yılla birlikte Rusya'nın kısıtlama ve ambargoları yürürlüğe girdi. Bunlardan çok etkili biçimde hissedilecek olanı ise turizm kısıtlamaları olacağı belirtilirken Rusya'dan operatörler aracılığı ile toplu biçimde doğrudan turist akımlarının olmaması yönünde beklentilerin olduğu belirtildi.
Hürriyet'ten Uğur Gürses'in haberine göre, petrol fiyatlarındaki sert düşüşle girdikleri ekonomik kriz nedeniyle, turist getiren charter uçaklarına 6-7 bin dolar teşvik verilmesine karşın, Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 800 bin kişi azalmıştı. Putin yönetimi, uçak krizi ile birlikte Türkiye'ye yıllık 3.5 milyona yakın turist getiren charter (tarifesiz) uçuşlarını yasaklayarak 'kökten' kısıtlamaya gitti. Bu hareket, turizmciler tarafından, "Turizmde direkt etkili olacak" şeklinde yorumlandı.
SADECE RUS KAYBI MI?
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın en güncel verileri olan 2013 yılı verilerine göre; iniş-kalkış noktası Antalya olan 86 bin charter uçuşun 26 bininin diğer yönü Rusya'ydı. Bu uçuşlarla Antalya'ya 2.9 milyon Rus turist gelirken, diğer havalimanlarına inip-kalkan uçuşlarla birlikte toplamda 29 bin 500 charter seferi yapılmıştı. Yaşanan son gelişmelerle birlikte yürürlüğe giren ambargo sonucundan bu ziyaretler bıçak gibi kesilerek turist gidişini de kesmiş olacakl.
İşte bu yüzden, Rusya ile kriz bu şekilde kalırsa turizm krizi sektörde ve bağlantılı diğer sektörlerde, özel olarak da Antalya'da yaz aylarında giderek daha fazla hissedilecek. Mayıs'tan Eylül sonuna kadar olan 5 aylık dilimde, tüm yılda aldığımız Rus turistin yüzde 83'ü gelecek.
AVRUPALI TURİST SAYISI DA DÜŞÜYOR
Terör saldırılarının Türkiye'de turizme etkisi, çok konuşulmasa da ilk belirtiler Avrupa ülkelerinden gelen turist sayılarında hatırı sayılır oranda kayıplar yaşandığı gözlemlendi. Yılda 1 milyonun biraz üzerinde olan Fransız turist sayısı, Charlie Hebdo baskınından sonra hızla azaldı. Devamındaki eylemlerden sonra kasım ayı itibariyle yüzde 20'ye yakın düşüşle (son 12 aylık) 852 bine gerilemiş durumda. Sadece Fransa'da değil, İtalya, İspanya, Yunanistan, Hollanda ve Britanya'dan gelen turist sayısında da kayda değer kayıplar oldu. Yıllık kayıplar şöyle; İtalya'dan yüzde 23 İspanya'dan yüzde 13, Yunanistan'dan yüzde 10, Hollanda'dan yüzde 5, Britanya'dan yüzde 3. Avrupa'da ortaya çıkan kayıpları kısmen yerine koyan gelişme Alman turist sayısında yüzde 6'ya yakın artış olsa da, bu kayıpların kaderi, yaz öncesi gelecek rezervasyonlarda daha da belirginleşecek. Ruslar ve Avrupalı turistler kişi başına yüksek harcama yapan grupta olduklarından, azalışları yüksek gelir kaybı demek. 19 milyon kişi ile ülkemize gelen turistlerin yarısını gönderen Avrupa'daki terör korkusu ve buna ilaveten Türkiye'nin politikacıların da katkısıyla çizilen 'cihatçılara sempatiyle bakan ülke' resmi, turizm üzerinde 'Demokles'in kılıcı' gibi durmaya devam edecek.
İlgili Haberler

Türkiye o konuyu uluslararası mahkemelere taşıyacak
Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ambargoları abarttığını dile getiren Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, konuyu uluslararası mahkemelere taşıyacaklarını belirterek Rusya'yı Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet…

Ünlü işadamının Marmaris’teki 25 milyon euro’luk yatı kül oldu
Muğla’nın önemli turizm merkezlerinden Marmaris’teki bir marinada çıkan yangında Galatasaray eski başkanı Ünal Aysal’ın Barbie isimli 50 metrelik mega yatı ile bir başka yat kül oldu.

Yeni yılda turizm bıçak sırtında
Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Gürses, dünya genelinde yaşanan terör olaylarını değerlendirerek, "Bu eğilim 2016'da da sürerse turizmin hasar alacağı kayıp bir yıl olacak demektir" dedi.

Sektörün gelir şampiyonları belli oldu
Turizm sektörü firmaları, döviz kazandırıcı faaliyetleri nedeniyle, 2015’in 11 aylık döneminde 1,2 milyar Dolar’lık döviz geliri karşılığında; vergi, resim ve harç istisnası aldı.

Sektörde işsizlik sinyalleri çalmaya başladı
Krizin vurduğu turizm sektöründe çalışanlar işsizlikle karşı karşıya kaldı. Sezona hapsedilen bir turizmin yanlış olduğunu vurgulayan Dev Turizm-İş Sendikası, turizmin 12 aya yayılmasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan vize açıklaması
Dışişleri Bakanlığı, e-vize dışındaki vize başvurularının 5 Ocak 2016 tarihinde itibaren elektronik ortamda işleme alınacağını açıkladı.
