Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Rusya’da yaşanan ekonomik kriz ile birlikte Türkiye’ye gelen Rus turist sayısındaki düşüşle ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Rus turist sayısındaki düşüşün yüzde 40’lara yüzde 50’lere vardığı yönündeki söylentilerin gerçekçi olmadığını aktaran Gürcün, gerçekleşen yüzde 29’luk oran sezon ilerledikçe düşeceğini belirtti.
“YÜZDE 29 ORANINDA BİR DÜŞÜŞ VAR”
Rus turist sayısındaki düşüşün Rusya’nın kendi iç probleminden ve yaşanan devalüasyondan kaynaklandığını belirten Gürcün , “Türkiye olarak biz o pazarda yapılması gereken turist sayısındaki düşüşü önlemeye yönelik pek çok tedbirler aldık. Ancak bütün bu tedbirlere rağmen baktığımız zaman Rusya pazarında Mayıs sonu itibariyle bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 29 oranında bir düşüş var. Alınan tedbirler ilk etapta bu hızlı düşüşü yavaşlatmaya yönelik tedbirlerdi. Kültür ve Turizm bakanlığı ile birlikte kış döneminde yaptığımız çeşitli temaslar sonucunda oradaki tur operatörlerinin Türkiye’ye olan turist akışının kesilmemesi açısından uçaklarının devam etmesi gerekiyordu. Bu uçakların devamı içinde belirli bir destek vermek gerekiyordu. Biliyorsunuz Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir açıklama yaptı ve Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren uçaklara uçak başına altı bin dolarlık bir destek açıkladı. Bugün itibariyle Turizm Bakanlığı’ndan aldığımız verilere göre 12 seyahat acentesi buna başvurdu. Nisan ve mayıs aylarında olmak üzere 411 uçak için 6 bin dolarlık bu teşvik desteği verildi” şeklinde konuştu.
“FİYATLARDA DÜZENLEMELER YAPILDI”
TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün, devletin sağladığı desteğin yanı sıra sektöründe kendi tedbirlerini aldığına dikkat çekti. Rusya’da yaşanan yüzde 100’e yakın bir devalüasyonun oradaki halkın alım gücünü düşürdüğünü söyleyen Çetin Gürcün, “Alım gücü düşünce insanların ilk başta kısıntıya gittikleri şeylerden bir tanesi tatil, seyahat gibi şeyler oluyor. Yaşanacak düşüşe yönelik bir öngörümüz vardı. Düşüş aşağı yukarı beklediğimiz şekilde seyrediyor. Bu tedbirler alınmamış olsaydı daha yüksek olabilirdi. Tur operatörleri böyle bir destek olmasaydı pek çok uçuşu özellikle sezon başında iptal etmiş olabilirlerdi. Bu düşüş daha da yukarılara çıkabilirdi. Devletin bu desteğinin yanında Türkiye olarak başka bir şey yaptık. Sektör olarak ta çok hızlı hareket ederek özellikle Rus pazarına yönelik çalışan oteller yönelik fiyatlarda düzenlemeler yaptılar. Türkiye olarak burada bizim en önemli şansımız Rusya pazarında Türkiye’ye yönelik operasyon yapan tur operatörleri ağırlıklı olarak Türk kökenli. Türkiye’de bir düşüş yaşanmaması için gerçekten çok ciddi çaba sarf ettiler. Şuan da Temmuz ayına yönelik tatil paketi ruble bazında baktığınızda geçtiğimiz yılın aynı fiyatından satılıyor” dedi.
“YÜZDE 40’LARA VARAN DÜŞÜŞLER OLDUĞU GERÇEKÇİ DEĞİL”
Gürcün, yaşanan düşüşün yüzde 40’lara yüzde 50’lere vardığı yönündeki söylentilerin gerçekçi olmadığını belirterek, “ Elimizdeki verilere göre söylüyorum Mayıs sonu itibariyle yüzde 29. Giderek sezon ilerledikçe bunun giderek düşeceğini düşünüyorum. Rusya pazarına baktığımızda Rus insanları için gitmek istedikleri ilk tercih Türkiye. Dolayısıyla bu düşüşün biraz daha azalacağını düşünüyorum. Genel anlamda Türkiye turizmine baktığımızda Mayıs sonu itibariyle bir önceki yılla kıyasladığımızda yüzde 0. 5 gibi çok küçük bir düşüş yaşıyor” şeklinde konuştu.
“ALTERNATİF PAZARLARLA TELAFİ EDİYORUZ”
Rusya’dan gelen turist sayısındaki düşüşle, sektörde yaşanan sıkıntıların alternatif pazarlarla telafi edildiğini kaydeden Gürün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu senenin en çarpıcı örneği olarak İran pazarında çok ciddi bir artış yaşıyoruz. Özellikle İstanbul’da İran’dan gelen turist sayısında önemli bir artış var. Dolayısıyla farklı alternatif pazarlarla bunu telafi edeceğimizi düşünüyorum. En önemli pazarımız olan Almanya’da bir artış var. Bu da bir nevi Rusya pazarında olan düşüşü kapatan şeylerden bir tanesi oldu.”
İlgili Haberler

Yeni Yasa ile bölüne bölüne yok oluruz!
TÜRSAB Başkan Yardımcıları Davut Günaydın ve Hasan Eker, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürürlükten kaldırmayı planladığı 1618 Sayılı Kanun yerine getirilecek Yeni Yasa Taslağı hakkında…

Mete Vardar: İç pazar Rusya'daki açığı kapatır
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, TÜRSAB seçimleri ve iç pazarla ilgili olarak "80 milyonluk bir ülkede ilk yapılması gereken, iç pazardaki hareketliliği arttırmaktır" şeklinde konuştu.

Satışlarda şok düşüş
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancı konut satışlarında ikinci sırada yer alan Antalya’da en çok konutu, tatil amaçlı Rusya vatandaşları aldı.

Haluk Dursun: "Rusya'daki düşüşü yüzde 29’lara çektik"
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde Antalya'da "Turizm Değerlendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.

Turizmcilerin "çözüm süreci endişesi" artıyor
Batman'da bulunan Real Konak Hotel'in Genel Koordinatörü Hüseyin Aslan, 2015 yılını ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi turizmini değerlendirdi.

AB’den turizm eğitimine yeni bir soluk
AB fonuyla personeline eğitim aldıran firmalar; bir yıl boyunca SGK işveren payını ödemeyecekler.
