Turizm Haberleri
TT29 Eylül 2026 Salı
TT29 Eylül 2026 Salı
Turizm sektörüne ikinci destek paketi geliyor

Turizm sektörüne ikinci destek paketi geliyor

3 dk okuma

Geçtiğimiz yıl 36.8 milyon yabancıyı ağırlayan Türkiye, 2015 yılında başta Rusya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ve İran pazarındaki kan kaybını görerek, erken harekete geçti.

Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Rusya'nın yanı sıra Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Ermenistan ve İran'ın yararlandığı destek paketi çerçevesinde bu ülkelerden gelen her uçağa 6 bin dolar destek verilmesini öngören paketin ilk etkisi şimdiden hissedilmeye başlandı.

Ocak - Şubat aylarında paketi çerçevesinde bu ülkelerden gelen her uçağa 6 bin dolar destek verilmesini öngören paketin ilk etkisi şimdiden hissedilmeye başlandı. Ocak - Şubat aylarında Türkiye'ye gelen turist sayısı toplamda yüzde 5.4 artarken, BDT ülkelerinde rakamlar yüzde 3.5 ekside görünüyor. En büyük kayıp ise yüzde 26.5 ile Türkiye turizminde önemli bir yere sahip olan Rusya'da. Beklenti mart ayında da bu kaybın devam edeceği yönünde.

15 Nisan'dan Sonrası Umut Veriyor

TÜRSAB'ın Turizm Destek Paketi Raporu'na göre Türkiye atılan bu adımlarla Rusya pazarındaki kan kaybını yüzde 10 - 15 seviyelerinde tutmayı planlıyor. Bunun içinde önümüzdeki dönemde bir paket daha açıklanması gündemde. Destek süresinin uzatılması için sektör temsilcileri arasındaki görüşmeler Turizm Bakanlığı nezdinde şu an için olumlu karşılanmış durumda. Nisan ve Mayıs ayından sonra sezonun uzaması için Ekim - Kasım ayları için destek paketine devam edilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 13 ülke için verilen yakıt desteğinin kan kaybına pansuman tedavisi yapacağına işaret ederek, "15 Nisan tarihinden itibaren Rus turist pazarında bir hareketlilik başlayacağını öngörüyoruz. Bizim tahminimiz halen yüzde 26'larda olan Rus pazarındaki gerilemenin alınan bu önlemlerle yüzde 10'lara düşeceği yönünde."

Fiyatları İndirmeyelim

Bu dönemi en az kayıpla atlatmak için tüm turizm sektörünün el birliği ile çalışması gerektiğini dile getiren Ulusoy, sektör oyuncularına 1990'lı yılları anımsatarak şu uyarıda bulundu: "Bu yıl fiyatı indirmeyeceğiz, indirmemeliyiz. O hatayı 1990'lı yıllarda yaptık. Toparlanmak zaman aldı. Tekrar aynı hataları yapmamalı, geçmişten ders almalıyız. Özellikle İran ve Rusya bizim için çok önemli iki pazar. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a yaptığı ziyaretin turizm için de büyük katkı yapacağına inanıyoruz."

Turizm Destek Raporu'ndan Öne Çıkanlar

* Nisan ve Mayıs ayında uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verilecek 13 ülkeden geçen yıl Türkiye'ye 10.4 milyon turist geldi, bunların 4.4 milyonunu Ruslar oluşturdu.

* Yakıt desteğiyle birlikte bu yıl gelecek Rus turist sayısının 4 milyona yakın olması bekleniyor.

* 13 ülkeden gelen turistler 2014'teki 34.2 milyar dolarlık turizm gelirinin 8.6 milyar dolarlık kısmını oluşturdu.

* Rusya'dan Türkiye'ye tur fiyatlarının yüzde 30'unu uçak bileti, yüzde 70'ini ise otel hizmetleri oluşturuyor.

* Rusya'da piyasanın yüzde 25 - 30'unu Türkiye turları oluşturuyor.

* Türkiye'de ortalama 6.5 gün geçiren Rus turistin ortalama harcaması 603 dolar.

* Nisan ve mayıs aylarında 13 ülkeden Türkiye'de 5 havalimanına gelen uçaklar 6 bin dolarlık yakıt desteği alacak. Bu havalimanları, Antalya Gazipaşa - Alanya, Antalya, Muğla - Dalaman, Muğla - Milas - Bodrum ve İzmir - Adnan Menderes olacak.

* Uçak kapasitesi en az 100 yolcu olanlar yakıt desteği olabilecek.

* 100 milyon TL tavanlı kredi desteğinden yılda 400 bin ve üzeri Rus turist getiren yararlanacak. 2 yıl geri ödemesiz krediyi alma kapasitesine sahip 4 büyük seyahat acentesi bulunuyor.

* Yapılan araştırmalara göre 2015 yılında Rusya'dan yurtdışına çıkışlarda yüzde 4'lük bir artış olacak.

Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Tourism Today haber arşivi 2015
Güncel

13 ülkeden gelecek uçaklara destek verilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan destek programına göre Türkiye'ye Nisan ve Mayıs aylarında gelecek uçak başına 6 bin dolarlık yakıt desteği kapsamında 13 ülke bulunmakta.

Tourism Today haber arşivi 2015
Güncel

Yola çıkacaklar dikkat!

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı seferlerini iptal etti.

Turizm emekçilerine müjde
Güncel

Turizm emekçilerine müjde

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, turizm emekçilerini kira öder gibi ev sahibi yapacak 1.500 konutluk projenin planlamasını yaptıklarını söyledi.

Tourism Today haber arşivi 2015
Güncel

Artık tatil değil

Her sene ilkokul ve ortaokullar için tatil ilan edilen 24 Nisan, yeni yönetmelik ile tatil olmaktan çıktı.