Turizm Haberleri
TT30 Eylül 2026 Çarşamba
TT30 Eylül 2026 Çarşamba
Tourism Today haber arşivi 2018

Türkiye’ye gelecek İran uçaklarına ABD engeli, İranlı turist sayısı azalacak

2 dk okuma

ABD'nin İran'ın petrol ve enerji ihracatını sınırlamayı hedefleyen yaptırımları 1 Kasım itibariyle başladı. Yaptırımlar ilk etkilenen havayolu şirketleri oldu. Türkiye'ye tarifeli ve tarifesiz(charter) sefer yapan havayolu şirketlerinin uçakları indikleri havalimanlarında akaryakıt alamadı. Bu nedenle geliş ve gidiş yakıtlarını İran'dan alarak Türkiye'ye uçan şirketler, yolcu ve kargo kapasitelerini düşürerek soruna geçici çözüm buldular. Havayolu şirketlerinin yetkilileri bu durumun uzun süre sürdürülemeyeceğini belirterek, kısa zamanda çözüm bulunması gerektiğini, aksi taktirde seferlerin duracağını söylediler.

"Bu Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısında kayba neden olacak”
Bugün öğleden sonra İran'ın Tebriz şehrinden İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen İranlı charter havayolu şirketi ATA Airlines, İstanbul'a 50 yolcu eksik geldi ve gitti. ATA Havayolları Atatürk Havalimanı İstasyon Müdürü Behzad Atarod, ABD ambargosu konusunda, kendilerine 31 Ekim'de bir yazı ulaştığını ifade ederek, "Bu yazı bütün İranlı havayolu şirketlerinin temsilcilerine gönderildi. Ayın 1'inden itibaren(1 Kasım) İranlı uçakların hiçbirine Türkiye'de yakıt verilmeyecek. Bizim de dün uçağımız yoktu; bugün Tebriz'e uçağımız var. Ancak ona yakıt alamadık. Çünkü istesek bile vermeyecekler. Bu nedenle yolcu sayısını neredeyse yarı yarıya düşürdük" diye konuştu.

"İranlı turist sayısına olumsuz etkiler"
Atarod, "İki yakıt veren firma var. İkisi de Amerika ile bağlantılı olduğu için maalesef alamıyoruz. Bugün İstanbul-Tebriz uçuşumuz vardı. MD-83 tipi uçaklarımız 160 kişilik ancak biz bunu 100 yolcuya düşürdük. Çünkü uçağın ağırlığını azaltarak yakıt sorunu yaşamasın istedik" dedi. Ambargonun İranlı havayolu şirketlerini ve dolayısıyla Türkiye'ye gelecek İranlı turist sayısını da olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Atarod, "Yakıt verilmediği takdirde yolcu sayısını uçurmak mümkün değil. Çünkü şirketler zarar eder. Bu da Türkiye turizmi açısından, burada çalışan İranlı firmalar açısından büyük bir kayıp" ifadelerini kullandı.

5 İran şirketi uçuyor
İstanbul Tahran hattında İran'ın milli hava yolu şirketi İran Air dışında Mahan Air, ATA Airlines, Qeshm Airlines, Iran Aseman Airlines'ın uçuşları yer alıyor.

KategoriHavacılık
EtiketlerİranABD
Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Tourism Today haber arşivi 2018
Havacılık

Rezervasyon sayısı 39 bini aştı

İstanbul Havalimanı'ndan 31 Ekim tarihi itibariyle tarifeli uçuşlara başlayan Türk Hava Yolları, bugüne kadar uçuşlara yapılan rezervasyon sayısının 39 bini aştığı açıklandı.

Tourism Today haber arşivi 2018
Havacılık

Antalya’da uçak düştü

Antalya’nın Manavgat ilçesinde eğitim uçağı düştü. 2 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.