Anadolu'nun en önemli kültürel miraslarından olan mozaiklerin önemli bir bölümünün tanıtımını kapsayan "Mozaik Yolu" projesi için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültr Teşkilatı'nda (UNESCO) etkinlik düzenlendi.
Günümüze kadar sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinin yer aldığı bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan mozaik eserlerle ilgili, "Mozaik Yolu" projesinin 40. Dünya Miras Komitesi Oturumu Toplantıları kapsamında tanıtım konferansı düzenlendi.
Kültür ve Tarih Yansıtılıyor
Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, konferansta yaptığı konuşmada, projeye konu olan mozaiklerin bölgede, M.Ö. 4000 yılından beri yaşamış insanların kültür ve tarihini yansıttığını belirtti.
Projeye destek olan ve etkinliği düzenleyenlere teşekkür eden Bokova, Gaziantep'in aynı zamanda binlerce sığınmacıya da ev sahipliği yaptığını ve bu durumu takdir ettiğini kaydetti.
Dünya Miras Komitesi toplantılarının dünyadaki bütün toplumları bir araya getirdiğini anlatan Bokova, böylece farklı kültürlerin kendi birikimlerini diğer insanlarla paylaşabildiğini ifade etti.
40. Dünya Miras Komitesi Başkanı, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü, Büyükelçi Lale Ülker ise projeye konu bölgenin yüzyıllar boyunca, kültürel, sosyal ve ticari ilişkilerin önemli bir merkezi olduğunu belirtti.
Mozaikler çok etkileyici
Bu bölgede yapılan kazılarda elde edilen mozaiklerin çok etkileyici bulduğunu vurgulayan Ülker, bu mozaiklerin aynı zamanda bölgenin tarihi ve yaşam tarzı konusunda geniş bir bilgi kaynağı oluşturduğunu bildirdi.
Etkinliğin resepsiyon bölümünde konuşan TURKEY ONE Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan da derneklerinin temel rolünün Türkiye'nin kültürel mirasını korumak ve bu mirası uluslararası platformlarda tanıtmak olduğunu anlattı.
Daha önce projenin tanıtımını İsviçre ve İtalya'da yaptıklarını aktaran Sabancı, projeye konu bölgenin aynı zamanda bir turizm destinasyonu olmasını arzuladıklarını ifade etti.
Kültürel mirasların tüm insanlık ve gelecek nesiller için korunması gerektiğine işaret eden Sabancı, bu nedenle bu tür bir projeye destek verdiklerini kaydetti.
İlgili Haberler

Altın Portakal ödülleri sahiplerini buldu
53’üncü Antalya Film Festivali, Altın Portakal ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Antika sevdalısı otel işletmecisi müze kurdu
Denizli’de otel işletmeciliği yapan 78 yaşındaki Ahmet Urkay, çocukluktan beri meraklı olduğu antika eşyaları satın alarak müze kurdu.

Dev ihaleyi Firuz Bağlıkaya kazandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait 186 müze ve örenyerindeki kafeterya ve mağazaların işletilmesi için açılan ihaleyi Firuz Bağlıkaya'nın şirketi Tatil Seyahat Turizm A.Ş kazandı.

Akra Barut'ta bir kez daha sanat kazandı
Beydağlarının muhteşem manzarası karşısında konumlanan Akra Barut, geçtiğimiz yıl itibariyle geleneksel hale getirdiği resim yarışmasının ikincisi önceki gün gerçekleştirdi.

Müze ve örenyerlerinde kış saati uygulaması başladı
Kış saati uygulaması Mart ayı sonuna kadar sürecek.

Uluslararası Antalya Film Festivali açılış töreniyle başladı
53. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı. EXPO Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Tarım Bakanı Faruk Çelik de katıldı.
