Bu yıl turizmde lokomotif pazarlarda kan kaybı yaşanacağı beklentisi otelcilerin yeni pazar arayışlarına yönelik yoğun bir çalışma planını hayata geçirmesine neden oluyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), bir yandan mevcut büyük pazarlardaki düşüşü önlemek için çalışmalar yürütürken, bir yandan da daha küçük çaplı pazarların büyütülmesi için adeta seferber oldu. TÜROB yönetimi bu amaçla dünyanın dört bir yanındaki fuar ve turizm etkinliklerinde yoğun temaslar yürütüyor. Son olarak Güney Amerika, Güney Afrika ve Azerbaycan fuarlarına katılan TÜROB yönetimi, yeni pazarların geliştirilmesi konusunda somut mesajlar verdi.
Afrika’dan helal turizm talebi
Güney Afrika’nın Cape Town kentinde düzenlenen WTM Afrika Fuarı’na iştirak eden TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Kasım Zoto, Avrupa ve dünyada mevcut olan resesyon ve terörün burada da etkisini gösterdiğine dikkat çekti. Zoto, Nijerya başta olmak üzere çevre ülkelerden helal turizm ile ilgili dikkat çekici talep ve sorular geldiğine işaret etti. Zoto, şu bilgileri verdi: “Güney Afrika’dan 2016 yılı için taleplerde düşüş olmasına rağmen başarılı bir organizasyon oldu. Türk Hava Yolları, Cape Town, Durban ve Johanesburg şehirlerinden İstanbul'a tam bir dolulukla uçuyor. Ancak bu yolcuların ağırlıklı transit olması düşündürücü” diye konuştu. Zoto, Güney Afrika’dan geçen yıl Türkiye’ye 47 bin, tüm Afrika kıtasından ise 885 bin turist geldiğini kaydetti.
Azerbaycan’da birinci ülkeyiz
TÜROB’un önem verdiği pazarlardan biri de Azerbaycan oldu. Bakü’de gerçekleştirilen AITF fuarıyla ilgili izlenimlerini paylaşan TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Uygar Koçaş, şunları söyledi: “Azerbaycan bizimle aynı dili konuşan ve kültürel olarak da bize çok yakın bir pazar. Azerbaycan’da en çok ziyaret edilen destinasyon Türkiye. Bununla birlikte geçen yıl iki kere yaşanan devalüasyonun etkisi ile Azerbaycan halkı tüketimlerinde kısıtlamaya gitmiş bu da tatil harcamalarının azalması ile sonuçlanmıştır. Ayrıca Türkiye’de yaşanan terör olaylarının da tüketici tercihlerine olumsuz yansıdığını söylememiz gerek. Sonuç olarak, tatil için hala Antalya Azeri pazarı için özellikle kaliteli her şey dahil konsepti ile rakipsiz, İstanbul ise bir numaralı gidilecek şehir durumundadır. Yine de tanıtım faaliyetlerimizin özellikle İstanbul, Kapadokya ve Azerbaycan pazarını hedefleyen diğer şehirlerimiz için ara verilmeden devam ettirilmesi çok önemlidir.” Azerbaycan’a günde 9 uçak seferi olduğunu ifade eden Koçaş, uçakların da dolu gidip geldiğine dikkat çekti. Koçaş, Türkiye’nin geçen yıl 602 bin Azeri turisti ağırladığını hatırlattı.
Brezilya durgun, Arjantin parlıyor
İştirak edilen bir diğer fuar olan WTM Latin Amerika Turizm Fuarı’nı da değerlendiren TÜROB yetkilileri, Brezilya realinin, ABD doları karşısında kaybetmesinin bu yılki seyahat hareketlerini olumsuz etkileyeceğini öngörüldüğünü belirtti. Türkiye’nin yılda 200 bin civarında turist ağırladığı Güney Amerika pazarlarında Türk dizilerinin de etkisiyle olumlu talepler alınıyor. Geçen yıl Brezilya’dan gelen turist sayısı yüzde 6 düşüşle 85 bin kişi olurken, Arjantin pazarı yüzde 86 artışla 83 bin olarak gerçekleşti. Arjantin pazarındaki artış yılın ilk iki ayında da devam etti. İki ayda yüzde 35 artışla 7 bin 425 Arjantinli geldi. Brezilya’daki düşüş ise sürdü.
İlgili Haberler

Türkiye'den 33 otele altın ödül
Türkiye çapında 33 otel Hotels.com'un düzenlediği Loved by Guests Awards 2016 yarışması kapsamında altın ödüle layık görüldü.

Baharın keyfini Museum Hotel ayrıcalığı ile yaşayın
Türkiye'nin tek Relais & Chateaux ünvanlı oteli Museum Hotel, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan bölgenin masalsı güzelliğini ve baharın muhteşem keyfini çıkarmaya davet ediyor.

Wyndham Grand Istanbul, hayalinizdeki düğünü gerçeğe dönüştürüyor
Wyndham Grand İstanbul Levent, bu mutlu gününüzde göz kamaştırıcı dekorasyonu, mükemmel hizmet kalitesi ile ev sahibiniz olarak size hayallerinizin düğününü yaşatıyor.

Samanlık ve ahırı lüks otel odasına çevirdi
Muğla’nın Bodrum ilçesinde açılan doğa otelinde eskiden samanlık olarak kullanılan bina balayı odasına, ahır ise suit odaya dönüştürüldü.

Jumeirah, Türkiye'deki 3. otelini açıyor
Avrupa, Ortadoğu ve Asya'da 22 otel işleten, 26'sı için çalışmalarına devam eden Dubai merkezli Jumeirah, Kuzu Grup'un Ataköy sahilde bulunan Sea Pearl projesindeki otel ve rezidansları 15 yıl…

Raffles İstanbul’a yeni genel müdür
Raffles İstanbul Zorlu Center Genel Müdürlük görevine, Christian Hirt getirildi.

