Tourism Today
TT15 Haziran 2026 Pazartesi
TT15 Haziran 2026 Pazartesi

Sorun personel bulamamak mı yoksa personeli elde tutamamak mı?

2 dk okuma

Bilkent Casa Costa Hotel & Beach İşletme Müdürü Salih Yaluğ, Türk turizminin yaşadığı personel sorunu için önemli tespitlerde bulundu.

Personel sorunu konusunda bakış açısının değişmesi gerektiğini belirten Yaluğ, "Personel bulamıyoruz demeden önce şunu sormak gerekmiyor mu? Neden elimizdeki personeli elimizde tutamıyoruz?" diye sordu.

Son yıllarda sektörde en çok duyduğu cümlenin "Personel bulamıyoruz" olduğunu belirten Yaluğ, "Peki, gerçekten sorun personel bulamamak mı? Yoksa personeli elde tutamamak mı? 30 yılın bana öğrettiği en net saha gerçeği şu: İnsanlar sadece maaş için iş değiştirmiyor. Değer görmedikleri için gidiyorlar, dinlenmedikleri için gidiyorlar, adalete inanmadıkları için gidiyorlar, sürekli eleştirilip hiç takdir edilmedikleri için gidiyorlar. Ve sonra aynı işletmeler yeniden ilan açıyor: Yeni personel arıyor, yeni eğitimler veriyor ve yeni başlangıçlar yapıyor. Ama kimse şu soruyu sormuyor: Biz neden sürekli en başa dönüyoruz Dürüst olalım. Bir çalışanın ayrılması her zaman onun kaybı değildir. Bazen o, işletmenin kendine tuttuğu aynadır. Çünkü iyi çalışanlar genellikle bir günde gitmez. Aylarca sinyal verir. Öneri sunar, sabreder, bekler ve umut eder. Sonra bir gün sessizce gider. Ve arkasından herkes aynı şeyi söyler: Hiç beklemiyorduk. Oysa bekleniyordu. Sadece görmek istemedik" dedi.

"Gerçek liderlik; İnsanlar gittikten sonra nedenini araştırmak değil, gitmek istemeye başladıkları günü fark edebilmektir" diye konuşan Yaluğ, "Pazar günü kendimize dürüst bir soru soralım: Biz gerçekten personel mi arıyoruz, yoksa elimizdekileri kaybetmeye devam mı ediyoruz?
Sizce bugün turizm sektöründe çalışanların ayrılmasının en büyük nedeni nedir? Maaş mı Yönetici mi? Yoksa artık kaybolan aidiyet duygusu mu?"

KategoriOtel
Bu haberi paylaş