Turizm Haberleri
TT29 Eylül 2026 Salı
TT29 Eylül 2026 Salı
Tourism Today haber arşivi 2015

Sağlık turizminde elimizdeki imkanları yeterince kullanmıyoruz

3 dk okuma

7. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi, sektörün ulusal ve uluslararası önemli aktörlerini İstanbul’da buluşturdu. Kongrede Türkiye’nin sağlık turizmi sektöründeki potansiyeli kullanamadığı bir kez daha ortaya çıktı.

Türkiye, sağlık turizminde son yıllarda yaptığı atakla dünyadaki ilk 10 ülke arasına girmeyi başardı. Ancak Türkiye pastadan çok daha büyük pay alma şansına sahipken bunu etkili şekilde kullanamıyor. Canlıdan canlıya organ naklinde dünyada 2’inci sırada olan, kardiyoloji ve onkolojideki başarılı tedavi uygulamalarıyla dikkat çeken Türkiye, sağlık turizminde saç ektirme ve göz tedavisi ile yetiniyor.

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği ve Tablet İletişim tarafından 18-21 Kasım’da Silence İstanbul Hotel & Kongre Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi, sektörün ulusal ve uluslararası önemli aktörlerini İstanbul’da buluşturdu. Kongrede dünyada ve Türkiye’de sağlık turizmi ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Kongrede de ortaya çıkan tabloya göre, Türkiye konusunda uzman sağlık ekipleri, son teknolojiyle donatılan hastaneleri, ekonomik tedavi imkanları ve sağlıkla turizmi bir araya getiren paket turlarla, sağlık turizmi alandaki yerini her geçen gün ön sıralara taşıyor. Ancak coğrafi konumu, sağlık sektörüne verilen teşvik gibi avantajlara rağmen Türkiye, yeterli tanıtım yapamadığı için bu alanda sahip olduğu potansiyeli iyi kullanamıyor.

ÜÇÜNCÜ DÜNYA FİYATINA, BİRİNCİ DÜNYA KALİTESİNDE HİZMET

Türkiye’nin potansiyeli hakkında bilgi veren Kongre Yürütme Kurulu üyesi çocuk onkolojisi uzmanı Doç. Dr. Ahmet Demir, Türkiye’nin sağlık turizminde fiyat açısından rakiplerine göre avantajlı ülke konumunda ancak Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelini iyi kullanamadığını söyledi. Sağlık turizminde Türkiye’ye yoğunlukla göz tedavisi, saç ektirme ve estetik için hasta geldiğine dikkat çeken Doç Dr. Ahmet Demir şunları söyledi:

“Türkiye canlıdan canlıya organ naklinde dünyada 2’inci sırada, kardiyoloji ve onkolojideki başarılı tedaviler gerçekleştiriliyor. Türkiye’ye sadece saç ektirme değil organ nakli, kardiyoloji, onkoloji hastaları da tedavi için gelmeli. Estetik alanlarda hasta başına gelir 2 bin dolardan başlıyor, medikal turizmde ise bu rakam ortalama 12 bin dolara kadar çıkıyor. Türkiye sağlık turizminde göz hastalıkları tedavisinde ve saç ekiminde dünya çapında öne çıkıyor. Medikal turizm kapsamında gelen hastaların kliniklere göre dağılımına bakıldığında ise göz hastalıkları ilk sırada yer alıyor. 7 hastadan biri göz hastalığı tedavisi için Türkiye'ye geliyor.

Sağlık Turizmi alanında markalaşma, dünya çapında kaliteli destinasyon oluşturulması, kaliteli hizmet önemli. Türkiye “üçüncü dünya fiyatına, birinci dünya kalitesinde hizmet” veriyor. Örneğin, kalp by-passı Türkiye'de 8 bin 500 ile 21 bin dolara yapılırken, en yakın rakibi İspanya'da bu rakam 39 bin ile 43 bin dolara çıkıyor Saç ekimi operasyonunun maliyeti Türkiye'de 2 ile 4 bin TL arasında değişirken, Avrupa ülkelerinde bu rakam 5 katına kadar çıkıyor. ABD'de 15-20 bin doları bulan bu operasyon için özellikle Avrupalı ve Arap turistler Türkiye'yi seçiyor. Son dönemde sayıları hızla artan ve 300'e ulaşan Türkiye’deki saç ekim merkezlerine en çok Almanya, Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Kuveyt, Libya ve Irak’tan hasta geliyor. Ancak iyi tanıtım yapılmadığı için aynı ülkelerden onkoloji ve organ nakli hastaları Türkiye’yi tercih etmiyor”

Kenya'nın Ankara Büyükelçisi Kiema Kilonzo da kongrede yaptığı konuşmada Türkiye’nin sunduğu kaliteli ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerinin Afrika ülkelerinde çok iyi bilinmediğini daha iyi tanıtılması gerektiğini ifade etti. Özellikle Güney Afrika’dan ABD, İngiltere, Hindistan ve Çin’e hasta gittiğini vurgulayan Kilonzo iyi bir tanıtım yapılması halinde fiyat ve kalite açısından bu hastaların Türkiye’yi tercih edeceğini kaydetti.

HEDEF 20 MİLYAR DOLAR GELİR

2014 yılında Türkiye'ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 500 bini aştı. Sağlık turizminden elde edilen gelir ise 2.5 milyar doları aştı. Hedef 2023 yılında sağlık turizmi gelirini 20 milyar dolara yükseltmek.

Türkiye özellikle son dönemde Rusya ile ilişkilerin gelişmesine paralel olarak genellikle İsrail’i tercih eden Rus hastaların, Türkiye’de tedavi olması için harekete geçti. Özellikle de onkoloji hastalarına hizmet vermesine yönelik girişimlerin kısa zamanda sonuç vermesi bekleniyor.

Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Tourism Today haber arşivi 2015
Sağlık

Sağlık Turizmi için 20 milyon seyahat

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği ve Alanya Sağlık Turizmi Derneği yöneticileri sağlık amaçlı seyahat eden 20 milyon turistten pay alabilmek için bir toplantı yaptı.

Tourism Today haber arşivi 2015
Sağlık

Sağlık turizmi Rusya krizinden etkilenmez

Türkiye-Rusya gerginliğini değerlendiren Müezzinoğlu, ‘Ruslar estetik ve onkoloji için geliyor dere yatağında akar’ diyerek, krizin sağlık turizmini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Tourism Today haber arşivi 2015
Sağlık

Avrupalıların estetik tercihi Türkiye

Sağlık turizminde hizmet veren İsveç Klinik’in Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kul, estetik operasyonlarda Türkiye'nin geldiği son durumu değerlendirdi.