İsa Akdağ, çözüm süreci görüşmeleri ile birlikte 3 yıldır devam eden Doğu ve Güneydoğu'daki gergin hava, Suruç Amara Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı, Ceylanpınar'da iki polisin şehit edilmesi, Türkiye sınırında yaşanan son gelişmeler, Sultanahmet ve Ankara patlamaları ile artan terör olaylarının GAP turlarını bitirdiğini söyledi. Akdağ, “Hal böyle olunca bu durumdan en çok Urfa ve Mardin'deki seyahat acenteleri ve oteller ekonomik olarak etkilendi. Güvenlik endişesi ile zaten bölgeye gelmeyen yabancı turistin ardından artık yerli turistler de Urfa ve bölge illerini tercih etmiyor. Bölgeden sık sık gelen çatışma haberlerinin ardından bölge turizmi bitme noktasına gelmiştir, Bölgede turizmciler kan ağlıyor. 52 sektörü besleyen turizm maalesef şu an kendini dahi besleyemiyor ve hatta birçok işletme ya kapandı ya da kapanma noktasına geldi. Bir zamanlar bölge insanına ve Türk turizmine umut olan bu sektör, artık bölgenin kabusu ve korkulu rüyası oldu” dedi.
Bölgeyi tercih eden turistlerin en çok Göbeklitepe, Halfeti, Harran ve Balıklıgöl'ü ziyaret ettiğini belirten Akdağ, “Artık buralar yeterince talep edilmiyor. Hal böyleyken hazırlanan eylem planına baktığımızda bölge için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu görüyoruz. Devlet hazırlamış olduğu turizm acil eylem planında GAP bölgesi için çok acil bölgesel ve özel kurtarma maddeleri koymalı” diye konuştu.
Akdağ yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
1- Sadece yurt dışından turist getiren acentalara değil, aynı zamanda iç turizmi canlandırmak için Güneydoğu’ya tur düzenleyen şirketlere de bu hak tanınmalı.
2- Bölgenin güvenli olduğuna dair turizm reklam spotu yapmalı, bütün ulusal ve uluslararası ajanslarda yayınlamalı.
3- Bölgedeki bütün turizm işletmelerine 5 yıl faizsiz geri ödemeli kredi ve bu yıla mahsus vergiden muafiyet getirilmeli.
İlgili Haberler

Skal Antalya’nın yeni yönetimi belli oldu
Skal Antalya Yönetim Kurulu Toplantısı Limak Lara Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıda Skal Antalya’nın yeni yönetimi de belli oldu.

Zeki Apalı, yeniden TUREB başkanı oldu
Turist Rehberleri Birliği’nin (TUREB) yapılan olağan genel kurulunda başkanlığa bir oy farkla yeniden Zeki Apalı, seçildi.

Osman Ayık: yeni pazar arayışları içerisinde olmalıyız
TÜROFED Başkanı Osman Ayık, "Turizmdeki sorunu atlatmak için Türkiye'ye turist gönderme potansiyeli olan her yerde olmalıyız.

TÜROFED, Turizm Eylem Paketi’ni değerlendirdi
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), 4. Yönetim Kurulu Toplantısı’nı Ankara’da gerçekleştirdi.

ALTİD bakterilere savaş açtı
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) tarafından yapılan seminerde klima ve su sistemlerinde oluşan ‘lejyoner bakterisi’nin ortaya çıkmaması için alınacak önlemler anlatıldı.

Adem Biçer: “Hem yerli hem de yabancı turistler endişeli”
Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Adem Biçer, 2016 Turizm Eylem Planı’ndan Alan Kılavuzlarına, denetimlerden işsizliğe kadar birçok konuda yazılı bir açıklama yaptı.
