Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) İstanbul Başkanı Muhammet Cüntay başkanlığındaki çalıştaya konuşmacı olarak; Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Burçin Hatipoğlu, Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Salih Kuşluvan ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Hacıalioğlu katıldı.
Turizmin sorunları konuşuldu
Yaklaşık 2,5 saat devam eden çalıştay Turizmin Güncel Sorunları, Turizmdeki Yeni Trendler ve 2018 Beklentileri, Sektörün Eğitimli İş Gücünden Beklentileri, Akademiler ile Sektörün İş birliği ve sektörde kadının rolü başlıklı konular ele alındı.
Turizmde başarı var ama sorunlar da var
Prof. Dr. Salih Kuşluvan, Türkiye’de turizm sektörünün 1980-2015 yılları arasında ziyaretçi sayısı, turizm geliri, turizm işletmesi belgeli yatak sayısı, turizmin GSYH ve ihracattaki payı ve turizm sektörünün sağladığı istihdam oranı açısından gösterdiği büyümeyi ve başarıyı rakamlarla ortaya koydu. Prof. Dr. Kuşluvan niceliksel açıdan büyük bir başarı söz konusu olmasına rağmen turizm sektörünün genel sorunlarının bulunduğunu belirtti ve bu sorunları turizmin çevre üzerindeki olumsuz etkileri ve turizmin sürdürülebilir bir yapıda gelişmemesi; eğitimli ve nitelikli personelin sektöre çekilememesi ve sektörde tutulamaması; mevsimsellik; turizmin ekonomik faydalarının halka yeterince yayılamaması; konaklama işletmelerinin büyük tur operatörlerine ve çevrimiçi seyahat acentalarına bağımlılığı; ziyaretçilere karşı fırsatçı ve etik olmayan davranışlar, turizm gelişiminde yönetişim sorunları ve koordinasyon eksikliği; pazar ve ürün çeşitliliğinde sınırlılıklar; ziyaretçi başına ortalama harcama düşüklüğü ve ucuz ülke imajı; ve sosyo-politik ve ekonomik istikrarı bozan unsurlar olarak sıraladı. Prof. Dr. Salih Kuşluvan ayrıca akademinin turizm sektöründen beklentilerini de dile getirdi.
Turizm Komisyonu kurulacak
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Hacialioğlu; asıl anlatılması gerekenin otellerden ziyade tüm tarihi ve doğal değerlerimiz ile turistik çekiciliklerimizin olduğunu belirtti. Yurt dışındaki fuarlarda katılımcıların kendi otellerini, tesislerini anlatıp diğer tüm güzelliklerimizi es geçtiği vurgusunda bulunup, örneğin Perge gibi bir güzelliğin yeteri kadar değer görmediğini ekledi. Her dönem eleştiri konusu olan Her Şey Dahil sisteminin güney otelciliği için vazgeçilmez olduğunu belirten Hacıalioğlu, bunun yanı sıra çeşitlendirme yapılması gerektiğini de iletti. Hacıalioğlu, “Tur operatörlerinin tek başına inisiyatifli olmasından ziyade herkesin katıldığı ve söz hakkının olduğu bir turizm komisyonu kurulması için TÜRSAB olarak Turizm Bakanlığı ile görüşmelere başladık. Bu komisyonun acentalar, tur operatörleri, oteller, bakanlık, STK'lar ve üniversiteleri kapsayan herkesin katılması beklenen bir oluşum olması gerekiyor. Ayrıca TÜRSAB akademi ile sektör için gerekli katkıları ve eğitim desteğini sağlamak için girişimlerimiz bulunuyor” dedi.
Öğrencilerin morali bozuk
Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Burçin Hatipoğlu ise; özellikle kültür turizminin gelişmesinin planlı ve zaman gerektiren bir süreç olduğunu belirtti. Turizm bölümünde okuyan öğrencileri için özellikle son 2 yılda öğrencilerin sektörle alakalı moralinin bozuk olduğunu söyleyen Hatipoğlu, “Sektör dışına çıkma isteği var. Üniversitelerin, tüm turizm dinamik ve kuruluşları ile koordineli olup birbirlerine yardımcı olması gerekiyor. Böylelikle turizm bölümünde okuyan öğrencilerin sektöre daha iyi hazırlanacağı görüşündeyim. Boğaziçi Üniversitesi turizm öğrencileri için Hilton ve Le Meridien ile sıkı bir iş birliği içindedir” dedi.
İlgili Haberler

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) 26 yaşında
23 Mart 1992 yılında turizm profesyonellerinin hayata geçirdiği Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) 26. yaşını kutluyor.

Deneyimli turizmciden, turizmcilere rehavet uyarısı
Belek Turizm Yatırımcıları Ortak Girişimi (BETUYAB) Genel Müdürü Bekir Akkaş, 2018 turizm sezonunun iyi göründüğünü ancak rehavet ve rahatlığa girilmemesi gerektiğini söyledi.

Ertan Ustaoğlu, Küçük Oteller Derneği başkanı oldu
Küçük Oteller Derneği’nin (TÜRKODER) yeni yönetim kurulu belli oldu.

AKTOB, turizmden 30 milyar dolar bekliyor
AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, Avrupalı turist erken rezervasyonlarında artışlar yaşandığını belirterek, bunun turizm gelirlerine yansıyacağını kaydetti.

Türkiye turizmi eski günlerine geri dönüyor
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Afrin operasyonun turizmi etkilemediğine işaret ederek, Türkiye’nin 2018 yılı turist sayısında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25 artış…

Almanya'daki beklentimiz: 5 milyon turist
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Türkiye’nin iki ana pazarından biri olan Almanya’da gerçekleştirilen ITB Berlin turizm fuarının değerlendirme raporunu yayımladı.
