TÜROFED tarafından sunulan ''Çok acil olarak çözülmesi gereken sorunlarımız'' başlıklı 9 maddelik metinde; düşük faizli özel işletme kredilerinden, borç ertelemesine, turizmcilerin ihracatçı statüsüne alınma kriterlerinden yurt dışında oluşan Türkiye karşıtı havanın giderilmesi için yapılması gerekenlere ve tahsis sürelerine kadar 9 madde yer aldı.
TÜROFED'in sunduğu talep metni şu 9 maddeden oluşuyor:
1. 2018 yılına kadar turizm sektörünün dinamik kalmasını sağlamak amacıyla EXİMBANK, Kredi Garanti Fonu ve diğer kamu ve özel bankalar tarafından turizm sektörü için özel işletme kredileri verilerek bunun düşük faizli ve uzun vadeli olması sağlanmalıdır.
2. Halihazırda ödeyemediğimiz vergi, prim vb. borçlarımız için faizsiz erteleme acilen açıklanmalıdır.
3. Eylem planında 750.000 ABD Dolarına indirilen ihracatçı sayılma kriteri, turizmciler açısından uygulanabilir nitelikte değildir. KDV Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, KDV ve ÖTV iadesinin mutlaka turizmciler için de sağlanması gerekmektedir.
4. Çalışma Bakanlığı'nca, İş Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle turizm sektörünün özelliği dikkate alınarak düzenleme yapılması yararlı olacaktır.
5. Yurtdışında Türkiye’ye karşı oluşan olumsuz havanın giderilmesi amacıyla Başbakanlık – Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TOBB tarafından oluşturulacak fonla etkin tanıtım sağlanmalıdır.
6. Yeşil yıldızlı tesisler için sağlanan enerji indirimleri, ilgili kurumlar tarafından uygulanmamaktadır. Ayrıca 2634 sayılı Kanunun 16. Maddesinin getirdiği hakkın genişletilerek kullanımının sağlanması, elektrik ve su ücretlerinin en düşük tarifeden uygulanılması sağlanmalıdır. Diğer yandan; belediyeler su, katı atık, atık su bedellerinde ve emlak vergilerinde yüksek bedeller istemektedirler. Maliyetlerimizi arttıran bu unsurlarla ilgili makul çözümün ivedi bulunması gerekmektedir.
7. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığınca turizm amaçlı yapılan 49 yıllık tahsis sürelerinin yaklaşık 30 yılı dolmuştur. Turizm yatırımlarının geri dönüş sürelerinin uzaması nedeniyle, ülke rekabetimizi kaybetmemek amacıyla tesislerini tümüyle yenileyecekler için tahsis sürelerinin uzatılması gerekmektedir.
8. Turizmimizin bu günlere gelmesini sağlayan 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun günün koşullarına göre güncellenmesi, Türk turizminin yeniden atağa geçmesini sağlamak amacıyla etkin düzenleme yapılması önem arz etmektedir.
9. Türk Hava Yolları’nın uçuş politikasındaki katı tutumunu değiştirerek, Antalya, Dalaman, Bodrum, Adnan Menderes, Çarşamba, Kapadokya ve Gazipaşa havaalanlarına yurt dışından doğrudan uçuşlara yönelmesi sektör açısından önem taşımaktadır. (TurizmGüncel)
İlgili Haberler

TÜROFED’ten ciddi uyarı
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Antalya’da gerçekleştirdiği basın toplantısı ile TÜROFED’in 10. Yılını değerlendirerek turizm sektörü ile ilgili ciddi uyarılarda bulundu.

TÜROFED, Bakan Avcı'ya 7 maddelik önlem talebini sundu
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile İstanbul’da bir araya geldi.

Osman Ayık: “Turizm sektörünü korumak bütün ülkenin meselesidir”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) 5. Olağan Genel Kurulu, Antalya’da gerçekleştiriliyor.

Sururi Çorabatır: “Oteller sermayeden zarar etmeye başladı”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, Türk turizminin son durumunu değerlendirdi. Çorabatır, “Oteller sermayeden zarar etmeye başladı” dedi.

Turizm Eylem Planı turizmciye moral verdi
Ege Turistik İşletmelere ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı…

TÜROFED yönetimi turizm gündemini değerlendirdi
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) nisan ayı olağan toplantısını Antalya’da gerçekleştirdi. TÜROFED yönetimi toplantı öncesinde basın mensupları...

