Turizm Haberleri
TT29 Eylül 2026 Salı
TT29 Eylül 2026 Salı
Tourism Today haber arşivi 2015

Yurtiçi tatilinde tehlike çanları çalıyor

2 dk okuma

Bu yıl ekonomik krizdeki Rusya’dan turistin az gelmesi nedeniyle sıkıntı yaşayan turizm sektörünün başı şimdi de sürekli olarak artan döviz kuruyla dertte. Gazetemİstanbul'un haberine göre, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi belirsizlik ve terör ortamı nedeniyle döviz kurunda meydana gelen yükselme turizm sektörünü vurmaya başladı. Dolarda psikolojik sınır olarak belirlenen 3 liranın aşılması sonrasında öncelikle eylül ayında kutlanacak Kurban Bayramı yurtdışı turları etkilendi.

7 Haziran’da yapılan genel seçimlere kadar belli bir oranda satış gerçekleştiren seyahat acenteleri, daha sonra meydana gelen belirsizlik ortamıyla yükselen kurlar nedeniyle sıkıntı yaşamaya başladılar. Dolarda 3 liralık psikolojik sınırın test edilmesiyle turizmde tehlike çanları çalmaya başladı.

Yurtiçi tatilini de etkileyecek

Habertürk'ün haberine göre, yetkililer Kurban Bayramı dönemine yönelik tatile çıkacakları yurtiçinde güney sahillerine ve kültür turlarına yönlendirmeye başladılar. Bayram için yurtdışına yönelik önemli derecede otel, uçak ve transfer rezervasyonu yapan acente yetkilileri, eldeki kapasitenin zararına satışla eritilebileceğini yoksa tamamen zarar edeceklerini söylüyor. Öte yandan artan döviz kuru yurtiçi turizmini de tehdit ediyor.

Geçen yıl 2.70 liralık Euro kuru üzerinden otelcilerle anlaşan acente yetkilileri şu anda 3.30 seviyesine çıkan kurun gelecek yılki tatil fiyatlarını şimdiden artırmaya başladığı konusunda uyarıyorlar. Yetkililer iç turizmin bir dinamo haline geldiğine dikkat çekerek fiyatların daha makul şekilde artırılması gerektiğini ifade ediyorlar. ‘Okullar bayram sonrası açılsın’ önerisinin dün Başbakan Davutoğlu’nun 28 Eylül’de açılacağına dair açıklamasıyla karşılık bulması sektörü sevindirdi.

Yurtiçinde tatil de tehlikede

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar: Dövizin artması yurtiçi turlar için bir avantaj olabilir. Ancak yurtiçindeki otellerle gelecek yıla yönelik olarak yapacağımız kontratlarda tatil rakamları da olumsuz etkilenecek. Buna göre anlaşmalarımızda Euro kuru 2.70’ten 3.30’a yükseldi. Otelciler bunu dikkate alıp tatil fiyatını yukarıya çekecektir. TÜRSAB ve TÜROFED’in ekonominin can simidi haline gelen yurtiçi tatil pazarını korumak için daha etkin olarak öne çıkmaları ve otelcilerin anlaşmalarında daha stabil kalmalarının önünü açmaları lazım.

KategoriTatil
Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Tourism Today haber arşivi 2015
Tatil

Erken seçim öncesi 4 gün tatil

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın perşembe gününe gelecek olması milyonlarca çalışan için cuma günü de izin alarak 4 günlük tatil yapma fırsatı anlamına geliyor.

Tourism Today haber arşivi 2015
Tatil

Türk tatilciler Yunan adalarından vazgeçmiyor

Türkiye’nin batıdaki en uç Deniz Hudut Kapısı olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, hafta sonu tatilini Yunan Adalarından geçirmek isteyen Türk tatilciler hudut kapısı önünde uzun kuyruklar oluşturdu.