2002 yılında kurulan ve Almanya’nın en büyük e-ticaret şirketi haline gelen Unister’in kurucusu Thomas Wagner uçak kazasında hayatını kaybetti. Geçtiğimiz hafta, Venedik’ten Leipzig’e seyahat eden özel uçağın Slovenya’da düşmesi sonucu, Thomas Wagner ile birlikte şirketin hissedarı Oliver Schilling, bir Alman finans danışmanı ve uçağın pilotu hayatını kaybetmişti.
'UÇAKTA MİLYONLARCA EUROLUK NAKİTİN NE İŞİ VARDI?'
Wagner’in Venedik’e bir kredi anlaşması için gittiği, yanında milyonlarca euroluk da nakit taşıdığı iddiaları Almanya’yı karıştırdı. Slovenya polisi kaza alanında 10 bin İsviçre Frangı bulunduğunu açıklarken, içerisinde milyonlarca euro olduğu iddia edilen çanta hakkında açıklama yapmadı. Şirketin yüzde 16.7’lik hissesini elinde bulunduran eski CFO’su Daniel Kirchhoff Wagner’in yanında bulunduğu iddia edilen büyük miktarda para hakkında soruşturma başlatılması talebinde bulundu.
HOLDİNG İFLASINI AÇIKLADI
Wagner’in hayatını kaybetmesinin ardından acil bir hissedarlar toplantısı düzenleyen Unister Holding, toplantının ardından iflasını açıkladı. Açıklamada şirketin seyahat kolu olan Unister Travel’a bağlı popüler portallar Ab In Den Urlaub ve Flüge.de’nin operasyonlarını normal şekilde sürdüreceği ve müşterilerin holdingin iflasından kesinlikle etkilenmeyeceği belirtildi.
SEYAHAT ŞİRKETLERİ ETKİLENMEYECEK DENDİ AMA...
Ancak salı günü grubun yerel tur operatörü Urlaubstours da iflasını açıkladı. Operatörün iflasına ilişkin nedenler açıklanmazken, Unister tarafından o tarihe kadar rezervasyon yapmış tüm müşterilerin iflas sigortası kapsamına dahil olduğu ve paralarını geri alabilecekleri duyuruldu. Açıklamada, tur operatörünün yeni rezervasyon almayacağı da ifade edildi.
Çarşamba günü ise uçak, otel ve diğer seyahat hizmetlerini bir arada sunan dinamik paketleri yaratan Udeals seyahat portalı ve bünyesinde seyahat dışı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok online portalı barındıran Unister GmbH de iflasını açıkladı.
UNISTER'LE İLGİLENEN ONLARCA YATIRIMCI BAŞVURDU
Bu gelişmelerin ardından, grubun iflas danışmanı Lucas Flöther, Unister’in acil bir şekilde yatırımcıya ihtiyaç duyduğunu ve yüksek çift haneli sayılarda yatırımcının şimdiden kendilerine başvurduğunu açıkladı. Flöther, en iyi seçeneğin grubu bir bütün olarak satmak olduğunu ancak diğer seçeneklerin de hala masada olduğunu kaydetti.
ALMANYA KARIŞTI
Unister’in iş modelinde müşteriler direkt tedarikçilere ödeme yapıyor, dev online şirketi rezervasyon başına komisyon alıyordu. Unister’in bu kadar hızlı bir şekilde dağılması, Alman seyahat sektörünü derinden sarstı ve komisyon üzerinden çalışan diğer büyük seyahat portallarının geleceği hakkında soru işaretleri oluşmasına sebep oldu.
Finansal verilerinin büyük bir kısmını kamuoyuyla paylaşmayan Unister’in finansal durumu Almanya’da sık sık spekülasyonlara konu oluyordu. Geçtiğimiz yıllarda vergi problemleri ve benzeri gerekçelerle birkaç kez soruşturmaya maruz kalan şirketin güvenilirliği son yıllarda oldukça sarsılmıştı Ancak diğer alanlarda kar etmeyen grubun, seyahat alanında yüksek oranlarda olmasa da kar elde ettiği biliniyordu.
1100 çalışanı bulunan şirketin toplam net satışının 500 milyon euro civarında olduğu belirtilse de, tatil ve diğer ürünlerin toplam satış değerinin 2 milyar euronun üzerinde olduğu ifade ediliyor.
İlgili Haberler

Tatile çıkanların banka hesapları risk altında!
Kaspersky Lab’ın yeni araştırmasına göre, tatile çıkanlar ve iş seyahatinde olanlar da dahil olmak üzere tüketiciler internette pek çok finansal işlem yapıyor ve kendilerini, yeterince…

Otellerimiz Rusya’dan daha fazla rezervasyon alabilecek
HotelRunner, Rusya’nın lider turizm portalı Ostrovok.ru ile yerli turizme katkı sağlayacak önemli bir iş birliğine imza attı.

Yolda kazanmaya ne dersin?
Yurt içi - yurt dışı her türlü seyahat biletini en kolay ve cazip fiyatlarla sağlayan Biletall seyahate çıkacakları mutluluktan havalara uçuracak bir yarışma düzenliyor.

Turizmde müşterileri puanlama dönemi
Turizmde yaşanan durgunluğun geçici olduğunu belirten Protel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Arghan, sektörün yeniden yapılanma zamanının geldiğini söyledi.

Oteller hiçbir ücret ödemeden yerli turiste ulaşabilecek
HotelRunner, Setur ile iç turizme katkı sağlayacak önemli bir iş birliğine imza attı.

Biletall’dan Türkiye’de bir ilk
Otobüs, uçak, deniz otobüsü ve TCDD biletlerini bir arada sunan ilk ve tek online bilet sitesi Biletall, yenilenen web sitesini birçok farklı özellikle kullanıma açtı.
