Turizm Haberleri
TT29 Eylül 2026 Salı
TT29 Eylül 2026 Salı
Tourism Today haber arşivi 2016

Avrupa'da rekabet kurumları kısıtlayıcı kararlar aldı

2 dk okuma

Avrupa’da otellerin online otel satış portallarından şikayetleri sonucu özellikle bu portalların dayattıkları ‘en iyi fiyat garantisi’ ile ilgili yasaklama ve kısıtlamalar giderek farklı ülkelerde alınan kararlarla yayılıyor.

Son olarak Avusturya’da da Federal Rekabet Dairesi (BWB), portalların otellere ‘en fiyat garantisi’ dayatması ile ilgili kısıtlama kararı aldı.

BWB’nin kararına göre, oteller, birlikte çalıştıkları portalların sayfalarında satışa sunmayıp sadece kendi internet siteleri üzerinden satışa sundukları odalara da sahip olabilecekler. Oteller, odalarını farklı fiyatlarla pazarlayabilecekleri gibi internete açmadan telefon, e-posta ve faks kanalıyla da daha ucuza pazarlayabilecekler.

BWB’nin kararının ‘en iyi fiyat garantisi’ni tam yasaklamayıp sadece kısıtlayan tarafı ise otellerin portallara sundukları odaları kendi internet siteleri üzerinden daha ucuza pazarlayamayacak olmaları.

Avusturya rekabet kurumu BWB’nin kararının, bu yönüyle, örneğin komşusu Almanya rekabet kurumunun ‘en iyi fiyat garantisi’ uygulamasını tümüyle yasaklayan kararından ayrıldığı ifade ediliyor.

Otellerin şikayetleri üzerine özellikle pazarda tekel konumuna yükselen Booking.com Almanya, Fransa, İsveç, İtalya gibi Avrupa ülkelerinin yanısıra Avrupa Birliği kartel daireleri tarafından uyarılmış ve ardından yer yer kısıtlama ve hatta Almanya örneğinde olduğu gibi ‘en iyi fiyat garantisi’ uygulaması tümüyle yasaklama yoluna gidilmişti.

Bunun üzerine, bu kararlar sonuç vermeye başlamış, Booking.com’un otelleri zora sokan “en iyi fiyat” şartı içeren parite uygulamasından vazgeçmesi sonrasında en büyük rakiplerinden Expedia da bu uygulamadan vazgeçeceğini açıklamıştı.

Türkiye’de Booking.com’a soruşturma açılmıştı

Öte yandan Türkiye’de de Rekabet Kurumu, 2015 Temmuz ayında otel satış portalı Booking.com ile ilgili soruşturma açılmasına karar vermiş, Booking.com B.V. ile Türkiye ofisi olarak faaliyet gösteren Booking.com Destek Hizmetleri Limited Şirketinin sundukları rezervasyon hizmeti kapsamında müşterilerine vaat ettikleri "en iyi fiyat garantisi" uygulamasına yönelik şikayet başvurusu üzerine yürütülen ön araştırmayı tamamlamıştı.

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu, ön araştırmada elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bularak, Booking.com B.V. ile Bookingdotcom Destek Hizmetleri Limited Şirketi hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırmıştı.

Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Tourism Today haber arşivi 2016
Teknoloji

Hilton Otelleri Connie'ye emanet

IBM, Hilton Otelleri için Watson temelli hizmet robotu geliştirdi. Yapay zeka üzerine inşa edilen ve otel müşterilerine “Concierge” hizmeti vermesi amaçlanan robot, “Connie” ismini taşıyor.

Tourism Today haber arşivi 2016
Teknoloji

Rusya'dan Türkiye'ye karşı piyon fırtınası

Kremlin destekli Rus hackerlar önceki hafta Başbakanlık ve TBMM bilgisayarlarına sızmak için ‘Piyon Fırtınası’ adı verilen dev bir siber casusluk saldırısı gerçekleştirdi.

Tourism Today haber arşivi 2016
Teknoloji

Enuygun.com Türkiye'de 4 milyon uçak bileti satacak

Kullanıcıların en uygun uçak biletini kolayca bulup hızlı ve güvenli şekilde satın almalarını sağlayan Enuygun.com, aylık 7.5 milyon ziyaretçisi ve 40 milyonun üzerinde sayfa gösterimiyle dikkat…

Tourism Today haber arşivi 2016
Teknoloji

Dijital dönem Didim'de masaya yatırılacak

Turizm Eski Bakanı ve TURAD Başkanı Bahattin Yücel'in öncülüğünde Didim'de "Turizmin Bugünü ve Geleceği; Analogdan Dijital Çağa Geçiş" adlı toplantı yapılacak.