Turizm Haberleri
TT29 Eylül 2026 Salı
TT29 Eylül 2026 Salı
Tourism Today haber arşivi 2017

Yakup Demir: "Booking.com'un önü acilen açılmalı"

2 dk okuma

Dünyaca ünlü online rezervasyon sitesi booking.com'un kendisi hakkında verilen engelleme kararına yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedildi. Davanın reddedilmesiyle birlikte booking.com 5 Haziran'da görülecek davaya kadar Türkiye'deki ziyaretçilerine hizmet veremeyecek. Ali Budak imzalı habere göre, karara ilişkin ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, 'Dünyada 205 ülkenin kullandığı siteyi ülke olarak kullanmamamızı yorumlayamıyorum. Çeşme'deki otel ve işletmelerin cirosunun yüzde 30'u booking.com'dan geliyordu. Bu yasaktan sonra yarıya düştü. Turizmde yaşanan krizin üzerine bir de bu krizi yaşadık. Umarım bir an önce bir çözüme kavuşur' dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB), haksız rekabetten dolayı booking.com'un ihtiyati tedbir kararıyla Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulmasından sonra ara dava geçtiğimiz gün görüldü. TÜRSAB ve booking.com avukatlarının yanı sıra otel ve işletme sahiplerinin temsilcilerinin de katıldığı davada, talep edilen ihtiyati tedbir kararına yönelik itirazı reddedildi. Başka bir deyişle booking.com, 5 Haziran'da görülecek davaya kadar Türkiye'deki ziyaretçilerine hizmet veremeyecek.

'Yorum yapamıyorum'

Mahkeme kararı hakkında yorum yapmaktan çekindiğini söyleyen Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir, 'Bu durum hakkında yorum yapmaktan çekiniyorum. Dünyada 205 ülke bu siteyi kullanırken, Türkiye'nin dışarıda kalmasını yorumlamak inanın çok zor. Ya 205 ülke doğruyu yapıyor ya da biz. Aslında bu durumu tartışmamak gerekiyor. Çünkü ortada yanlış bir durum var. Bu yanlış da bizden kaynaklanıyor. Dünya bunu kullanırken, ülkemizin kullan(a)mamasını anlamak ya da anlatmak da oldukça sıkıntılı' dedi.

Çeşme, yüzde 15 kayıp verdi

Booking.com'dan rezervasyon yapan tüketicilerin ve bu hizmeti sunan otellerin çok mutlu olduğunu belirten Demir, şöyle konuştu: Bu mutluluğun sebebi de ciddi cirolar yapmalarıydı. Özellikle Çeşme'deki otel ve işletmelerin cirosunun yüzde 30'u booking.com'dan geliyordu. Bu yasak sonrasında da bu cironun neredeyse yarısını kaybettik. Aslında bunlar önemli rakamlar. Zaten turizmde bir kriz dönemi yaşadık ve hala yaşıyoruz.

Turizmdeki kriz döneminin üzerine bir de booking.com ile kriz yaşanması çok kötü oldu. Booking.com kadar etkili ve yetkili bir acente olmasını ve dünya çapında bu işi sürdürmesini isterdik. Ancak böyle bir şey de yok. Hatta onun yanından geçecek acente ya da online satış kanalı yok. Bu körü körüne otelcileri cezalandırmaktır ve hala da devam ediyor. Bu cezanın devam etmesi de oldukça üzücü.

'Booking.com'un önü acilen açılmalı'

Bu konuda devletin acilen müdahale de bulunması gerektiğine dikkat çeken Demir, 'Konuyla ilgili kanunlarda da düzeltme gerekiyorsa yapılmalı. Ekonomi Bakanımız da bu konu hakkında ciddi emek veriyor. Demek ki kanunlarımızda bir eksiklik var, oradan kaynaklanıyor. Bu sıkıntının da zaman içinde düzeltilmesi gerekiyordu ama düzeltilmemiş. Bir şekilde booking.com'un önünün acilen açılması gerekiyor. Çünkü otelciler de bundan çok kötü etkileniyor' diye konuştu.

Bu haberi paylaş

İlgili Haberler

Tourism Today haber arşivi 2017
Teknoloji

Mahkeme, Booking.com’un itirazını reddetti

Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik karara yaptığı itiraz, mahkeme tarafından reddedildi. Booking.com, hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı.

Turizmde sosyal medyanın en iyileri belli oldu
Teknoloji

Turizmde sosyal medyanın en iyileri belli oldu

Marka ve ajansların sosyal medya performanslarını objektif verilere dayalı olarak ölçen ilk ve tek yarışma Social Media Awards Turkey’de kazananlar Shangri-La Bosphorus’ta düzenlenen görkemli bir…

Tourism Today haber arşivi 2017
Teknoloji

Yandex'e erişim yasaklandı!

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Rusya'ya internetten basına, ulaşımdan siyasete yeni yaptırımlar uygulanmasına karar verdi.