Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, öğleden sonra güneş ışınlarının eğik yansıması ve denizin ters rüzgar sonucu bulanması nedeniyle açlık dürtüsü olan caretta carettaların denizanası zannettiği beyaz tenli kişilerin tenine dokunduğunu belirtti. Korkulacak bir durumun olmadığını söyleyen Doç. Dr. Gökoğlu, caretta carettaların üreme alanında 15.00 ile 16.00 arasında denize girilmemesi tavsiyesinde bulundu.
Caretta carettaların bu hareketinin nedenini ise Akdeniz kıyılarında yaptığı araştırmalarla bilinen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu açıkladı. Doç. Dr. Gökoğlu, caretta caretta kaplumbağalarının ısırma vakalarının, Lara, Belek ve Side sahillerinde gerçekleştiğini kaydetti.
Kayalık ve derinliği olan kıyılarda bu vakaların yaşanmadığının altını çizen Doç. Dr. Gökoğlu, "Bunun nedeni ise şuanda kaplumbağalar üreme dönemine girdiler. Kıyıda popülasyon yoğunlaştı. Su ısısı artınca, hayvanın beslenme fizyolojisi de arttı. Antalya’da sabah denize doğru, öğleye doğru ise denizden kıyıya doğru bir esinti başlar. Bu esinti nedeniyle sığ olan sahillerimiz bulanıyor. Caretta carettaların beslenme prosedürünün içinde denizanaları var. Öğleden sonra güneş ışınları eğik gelmeye başladığı zaman, karşıda insan vücudu özellikle beyaz tenliler ısırılıyor. Parlama sonucu canlı beyaz tenli kişinin hareket eden bölgesini denizanası zannediyor ve ısırıyor" dedi.
Caretta carettalardan korkulmaması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Turizmimiz asla bu durumdan olumsuz etkilenmemelidir. Öğleden sonraki dönemde bu bölgelerde denize girmemeye çalışsınlar. Saat 15.00 ile 16.00 arasında bu ısırma vakalar gerçekleşiyor. Korkulacak bir durum yok. Doğa ile insanlarımız iç içe. Vakalara baktığım zaman ısırma değil ezme şekli var. Küçük bir kızarıklık yapıyor. Caretta ile yüzmeniz o bölgenin ne kadar temiz olduğunu ve doğal yaşamın devam ettiğinin en büyük göstergesidir. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla denize girmeye devam edebilirler. Kimseyi daha kaplumbağa yemedi, ya da etini koparmadı. Kaplumbağa zaten çırpındığınız an hemen kaçar" diye konuştu.
"Caretta carettalar zenginliğimiz"
Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, nesli tükenmekte olan caretta carettaların Antalya’nın sahil şeridini üreme alanları olarak kullandığını belirtti. Vatandaşların kocaman kamlumbağa gördükleri zaman tedirgin olabildiklerini ifade eden Murat Özdemir, "Doğanın sahibi sadece biz değiliz. Caretta carettalar insan dostudur. Saldırmaz, zarar vermez, hatta korkup kaçarlar. Onlara zarar vermeden dostluk içinde bu doğayı paylaşmalıyız. Caretta carettalardan korkmayalım, biz de korkutmayalım. Bilimsel çalışmalarda göstermiştir ki bu canlılar insan dostudur. Bu canlılar bizim bölgemizde bir turizm zenginliğidir. Caretta carettaları görmek ve doğal ortamında izlemek için birçok turist geliyor. Abartılacak bir caretta carettanın zarar verme durumu yok" dedi.
İlgili Haberler

Rus turistlerin valizlerinden çıkanlar şok etti
Rusya'nın Surgut şehrinden tatil için Alanya'ya gelen Rus çiftin çıkışta çantasını kontrol eden güvenlik görevlileri şok oldu.

Turist kadın , kırdığı bilekliğin değerini öğrenince şok geçirdi
Turist kadın, kırdığı bilekliğin değerinin 300 bin yen (155 bin TL) değerinde olduğunu öğrenince kendinden geçti.

Masai Mara değil Balıkesir
Balıkesir’de serinlemek için suya giren mandalar, belgesellere konu olan Kenya’daki Masai Mara’daki büyük göçü andırıyor.

Dünyanın en yakışıklı mahkumu Bodrum’da
Dünyanın en yakışıklı mahkumu olarak ünlenen Jeremy Meeks Bodrum'a geldi. Özel bir programa katılacak olan Meeks Türkiye'de en çok baklavayı beğendiğini açıkladı.

Suudi prens ve prensesler Bodrum'a demir attı
75 metrelik süper lüks yatlarıyla birlikte Bodrum'da tatil yapan Suudi Kraliyet ailesi üyeleri Restoran'da 500 euro bahşiş bırakıp, 5 bin 280 euro hesap ödediler.

Pazarcı, Rus turistin kaybolan para dolu cüzdanını oteline giderek teslim etti
Antalya’nın Serik Kaymakamı Haluk Şimşek, Belek Turizm Pazarı’nda içinde para ve değerli eşyaları bulunan Rus turiste ait cüzdanı bularak sahibine teslim eden pazarcıyı ödüllendirdi.

