DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %

Otelcilikte lüks sendromu…

Son Güncelleme :

10 Ocak 2025 - 12:35

Otelcilikte lüks sendromu…

Nida KİRAZ

OTELCİLİKTE LÜKS SENDROMU…

Son yıllarda seyahat sektöründe “Marka Stratejileri” oluşturulurken ağzımıza pelesenk olmuş bir cümle dikkatimi çekiyor “Lüksü yeniden tanımlamak” bu konu üzerinde çok düşündüm ve biraz araştırma yaptım.

Lüks neydi? Nasıl bir hizmet metodolojisi ile lüksü tanımlıyoruz? Ve tatil hizmeti sattığımız bir faaliyet alanında lüksten kastımız ne olabilir?

Sektöre giren yeni ürünler açısından Marka felsefesi oluştururken sıklıkla bahsettiğimiz “lüksü yeniden tanımlıyoruz” kelimesinin karşılığı nedir nasıl bir marka felsefesi oluşturulmuştur. Kurguladığınız mimari hangi tarz lüks terminolojisine uygundur. İyi belirlemek gerekmektedir.

Yatırımcılarımızın beklentilerini karşılayacak ve onları doğru ifade edecek modellemeler üzerinden çalışmakta fayda vardır.

Bugün bir otel yatırımı yapmak ciddi bir iştir. Çünkü yapmış olduğunuz yatırımın kendini amorti etme süreci 20 yılı bulabilmektedir. Dolayısı ile yatırımcı girişimini yaparken en üst gelir grubuna hitap edecek yatırım senaryoları ve gelir taslaklarını tercih etmektedir.

Marka felsefesi oluşturmak bu bağlamda çok önemli olmaktadır. Üst gelir grubundaki hangi aralığa hitap ediyorsunuz hitap etmeyi hedeflediğiniz kesim kim? Erişilebilirlik düzeyine göre lüks ile daha geniş kitlelere hitap etmek ve nispeten uygun lüks ürünler sunmak mı? Orta segment lükse özel deneyimler ve kalitenin ön planda olduğu belirli bir kesime hitap eden ürün ve hizmet mi? Veya üst düzeye hitap eden, çok sınırlı erişime sahip, yüksek fiyatlı, nadir ürün ve hizmet mi?

Hangi lüks sınıfa hizmet sunmayı hedeflemeden hizmet ve konsept üretmek mümkün değil. Hepsinin bir arada olduğu bir hizmet anlayışı kaos yaratır ve sürdürülebilir değildir.

Ürünün kimliğinin belli olmasındaki önemli etkenlerden biri de bulunduğunuz seyahat destinasyonunun lüks seyahat segmentinde nerede olduğu, ne kadar yüzdelik aldığı ve aldığı yüzdelik oranın hangi sınıf lüks misafir olduğunu analiz etmek çok önemlidir. Bu bilgilere sahip olmadan yapılan kurgular yatırımcının beklentilerini karşılamakta zayıf kalacaktır.

Yarattığınız ürün ve hizmet yeni bir misafir profilini destinasyona çekmiyorsa, muhtemelen aynı segmentte hizmet veren başka bir kurumun misafirini çekecektir. Bu sebeple artık yapılacak yatırımlar yeni değerler ve fark yaratmalıdır. Lüks hizmetin de beklentileri değişmektedir.

Günümüzdeki lüks segmentteki yeni trendler:

SÜRDÜRÜLEBİLİR LÜKS: Doğaya zarar vermeyen malzemeler, yerel ekonomiyi destekleyen hizmetler.

DİJİTAL LÜKS: Yapay zeka destekli kişisel asistanlar, artırılmış gerçeklik (AR) ile odalarda interaktif sanat deneyimleri.

MİRAS VE TARİH ODAKLI: Tarihi bir binada modern lüks konseptler.

GİZLİ VE ÖZEL ALANLAR: Sadece üyelerin veya belirli bir gruba hitap eden, tamamen izole lüks tesisler.

DENEYİM BAZLI KONAKLAMA: Misafirlerin bir hikayenin parçası olduğu otel temaları. (örneğin, bir film senaryosunda yaşıyormuş gibi tasarlanan oteller)

Sözün özü ilk olarak Marka Statejisi ve Marka felsefesi belirlenmesi çok önemlidir. Yeni yatırımının mimarisine bile etki edecek niteliktedir. Hizmet anlayışının belirlemesinde etkin rol oynamaktadır. Unutmayın, şirketinizin vizyon ve misyonunu,  marka hedefiniz oluşturur.

YORUM ALANI

Edip Soyak Ocak 10, 2025 / 2:17 pm Yanıtla

Kalemine sağlık Nida, güzel özetlemişsin. Belirttiğin ön çalışmalar yapılmadan açılan oteller maalesef beklediklerini bulamıyor ve ceremesini otel müdürleri çekiyor.

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.