Birçok ülke gastronomik değerlerini destekliyor, yemek üzerinden para kazanıyor. Gastronomi turizmi, önemli bir ekonomik kaynak olarak aldı başını gidiyor. Dünyanın en önemli turizm ayaklarından biri şüphesiz gastronomi. Gastronomi turizmi gittiğiniz destinasyonun tarihi, kültürü ve insanları hakkında da pek çok şey anlatabilir. Yemek turistler için her zaman önemli olsa da son yıllarda araçtan ziyade amaç haline dönüşmeyi başardı. Ve her geçen gün bu anlayıştaki insanların sayısı artıyor.
Burcu Aldinç imzalı habere göre, American Culinary Traveler Report'un (Amerikan Yemek Gezginleri) yaptığı bir araştırmaya göre yemek için gezenlerin oranı 2006'da yüzde 40 iken 2013'te yüzde 51'e yükseldi. Turizm sektöründe gastronomi bu kadar önemli rol oynamaya başlayınca ülkeler bu konuya özel yatırım yapmaya başladı. Birçok turizm şirketi portföyüne gastronomi turlarını da ekledi.
Gastronomi turizminin en önemli oyuncuları arasında Japonya, İtalya, Fransa, İngiltere gibi ülkeler yıllardır başı çekerken bunu bir ülke politikası haline getiren Peru, Norveç, Brezilya gibi ülkeler de oyuna dahil oldu. Şimdilerde bu oyunun tehlikede bir oyuncusu var. O da İngiltere. Independent gazetesinin yaptığı habere göre Brexit sonrası İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması sebebiyle İtalya ve Fransa'dan önemli şefler İngiltere'ye gelmek istemiyor.
İngilizlerin ünlü şefi Jamie Oliver da sektörün belirsizliği ve baskılardan ötürü altı restoranını kapatma kararı aldı. İngiltere gastronomi alanında önemli bir darbe almışken ya da aldığı konuşuluyorken, diğer taraftan da dünyada hiç beklenmedik ülkeler bu yarışa dahil oluyor. Peki Türkiye duruma seyirci mi kalacak ya da büyük yarışa dahil olup, İngiltere'den doğan boşluğu doldurmaya talip mi olacak?
Şef Cihan Kıpçak: "Raconu rehberler belirler"
Cihan Kıpçak meseleye farklı bir açıdan bakıyor: "Açıkçası Londra'nın gastronomi merkezi konumunu kaybedeceğini pek düşünmüyoruz çünkü Londra'yı gastronomi başkenti haline getiren sadece yabancı şefler değil, uzun yıllardır oturmuş Anglo-Fransız temelli gastronomik adımlar ve bunu destekleyen sosyo kültürel ve ekonomik oluşum. Bizim geleneklerimizde 'akşam herkes o sofrada olacak' ve 'misafir dışarıda ağırlanmaz' kültürü var.
Bu çok güzel bir gelenek ama aynı zamanda gastronomi sektörü açısından olumsuz bir durum. Bir de ülkemizde kira, personel ve gıda maliyetleri, vergiler o kadar irrasyonel ki insanlar restoranlara sadece özel günlerde gidebilir hale geldiler. En son ve en önemli ayak da tedarik. İyi bir ürünü direkt üreticiden almanız çok mümkün olmuyor. Araya birden fazla aracı girdiği için gıda maliyetleri çok yükseliyor."
Yemek yazarı Vedat Milor: "Yurtdışına gidilmeli"
"Türkiye'de hayvancılık bitti. Tarımda zorluklar yaşanıyor. Eskiden manavdan iyi ürünler alır, yerdik. Trakya'da doğru üretim yapan mandıra kalmadı. Michelin yıldızlı şefler gittikleri ülkelerde önce kaliteye bakar. Massimo Botturo geldi ama tutunamadı. Çünkü kötüydü. İyi tekir yiyebileceğin lokantalar varken kim donmuş morina balığını yemeye gitsin ki! Analizi iyi yapmak gerekiyor.
Michelin yıldızlı şeflerin gelebilmesi için kafalarındaki yemekleri yapabilmeleri gerekiyor. Bunun için doğal tarım ve hayvancılığın ortaya çıkması lazım. Şeflerin yurtdışında eğitim almaları, çalışmaları gerek. Latin Amerika bunu yaptı. Bizdeki çocukların Fransa, İtalya, İspanya görmesi, oradaki gastronomik gelişmeleri yerinde izlemesi gerek. Yabancı şefler ülkemize geldiklerinde ekip kurmakta zorlanıyorlar.
İlgili Haberler

Turquoise Hotel’in mutfağı Muhammet Banko’ya emanet
Turquoise Hotel, mutfağını sektörün usta isimlerinden Muhammet Banko’ya emanet etti.

Crystal Hotels’in mutfak şefi Doğan Yıldırım emekli oldu
Sekiz yıldır Crystal Hotels bünyesinde mutfak şefliği yapan Doğan Yıldırım, emekli oldu.


Şule Başaran, Kavaklıdere Şarapları'ndan ayrıldı
Turizm sektörünün yakından tanıdığı ve sevilen ismi Şule Başaran, 2003 yılından bu yana Kavaklıdere Şarapları A.Ş'de yürüttüğü Pazarlama Koordinatörlüğü görevine veda etti.

Chef Kamuran Kara vefat etti
20 yılı aşkın süredir Marmaris’teki Grand Cettia Hotel’de Executive chef olarak görev yapan Kamuran Kara, geçirdiği rahatsızlık sonucu hayata veda etti.

Sea Garden’ın executive şefi Orhan Demirok oldu
Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’un mutfağı Executive Şef Orhan Demirok’a teslim edildi.
