Rusya krizinden sonra turizm için kriz masası kurulduğunu belirten Bakan Ünal, “Rusya’nın turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanması, bizim hızla bir kriz masası kurmamızı, sektörle bir araya gelmemizi sağladı. Hükümetin kurulduğu gün angajman kuralları gereği sınırımızı ihlal eden bir uçak düşürüldü ve daha sonra bu uçağın Rusya’ya ait olduğu ortaya çıktı. O günden itibaren biz hemen bakanlığımızda bir kriz masası oluşturduk, sektörle bir araya geldik ve 3 alanda çalışmaya başladık; önleyici tedbirler, telafi edici tedbirler ve yapısal tedbirler. Bu açıklanan paket, telafi edici tedbirler çerçevesinde açıklanan bir pakettir” diye konuştu.
“Turizmimizin genel fotoğrafına bakarsak, son 13 yılda Türk turizmi mucizevi bir şekilde gelişti” diyen Ünal, “Son 2-3 yıldan beri gördüğümüz bir şey vardı; bizim hızla ürün çeşitliliği ve pazar çeşitliliğine gitmemiz gerekiyordu. Bu konuda da çalışmalar yapılıyordu ama Rusya’yla yaşadığımız sorundan sonra bir şeyi net olarak gördük ki; hiçbir ürünümüzün hiçbir pazara bağımlı hale gelmemesi gerekiyor. Gelen 4 buçuk milyon turistin yüzde 75’i Antalya’ya gidiyor, bu bir risk” ifadelerini kullandı.
Turizmde pazar çeşitliliğinin oluşturulması için çalıştıklarını ifade eden Ünal, terör saldırılarının her ülkenin başına gelebileceğini kaydetti. Terör örgütünün ve paralel yapının, yurtiçinde ve yurtdışında Türk turizmiyle ilgili kara propaganda yürüttüğünü dile getiren Ünal, “ Hindistan’a, Çin’den Malezya, Endonezya’ya varıncaya kadar geniş bir pazarda bütün tanıtma stratejilerimizi değiştirdik. Sultanahmet patlamasıyla birlikte Almanya pazarıyla ilgili bir sorun yaşadık. Arkasından gelen 29 canımızı kaybettiğimiz Ankara patlamasıyla birlikte yeni bir sorunun kapısı açıldı. Bunu yaşayan tek ülke biz değiliz. Ankara’da, İstanbul’da patlayan bomba, Paris’te de var, Londra’da da var, geçmişte bunu Madrid de yaşadı. Turizm, siyaset üstü, hepimizin koruması gereken bir alandır. Turizmin siyaset alanının dışında tutulması gerekiyor; çünkü cari açığımızın yaklaşık yüzde 49’unu turizm gelirleri karşılıyor. Özellikle güvenlik konusunda, Türkiye’nin güvenlik açısından şuanda riskli ülke olduğu konusunda yürütülen kara propagandaya, hem içeriden hem dışarıdan inanılmaz bir katkı sağlanıyor. PKK terör örgütü, yut dışında internet üzerinden Türkiye’ye gelmeyi düşünen insanları ölümle tehdit ediyor. Aynı şekilde paralel yapı 160 ülkede kültür merkezlerinde ve okullarda, ‘Türkiye güvenlik açısından tehlikelidir, Türkiye’ye gitmeyin’ kampanyası yürütüyor. Paralel yapının yayın organlarında ‘Bin 300 otel iflas ediyor, satılığa çıkarılıyor’ haberleri yapılıyor kasıtlı olarak. Onun elindeki gazeteler de aynı şekilde ‘Türk turizmi çöktü’ haberleri yapıyor. Bugün CHP grup önerisi veriyor; ‘500 bin kişi işsiz kalabilir’ diyor. Biz burada bir psikolojik algıyı yönetmeliyiz. Hepimizin bu konuda birlikte olması ve özen göstermesi gerekiyor. Şuanda sektör temsilcileri moralleri son derece iyi, girişimci yönleri son derece güçlü. Bugüne kadar birçok krizi atlattılar, krizleri yöneterek büyüdü turizm sektörü. Şuanda bir türbülans yaşıyoruz ama devletimiz sektörün yanında ve bu türbülanstan geçerken sektörü adeta avucunun içerisinden geçirmeyi vaat ediyor” şeklinde konuştu.
İlgili Haberler

İstanbul'un gözde semtine kat sınırı getirildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile İstanbul Kadıköy'de binalara 15 kat sınırı getirildi.

Yabancılara ocak ayında 462 bin konut satıldı
2016 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışları %1.9 oranında azalarak 84 bin 556 oldu.

Sektör çalışanları bu duruma ne diyecek?
Turizm sektöründe çalışanlara fazla mesai yolu gözüktü. İşverenin, daha sonra izinle telafi etmek şartıyla, çalışana mesai ücreti vermeden fazla mesai yaptırmanın önü açıldı.

Çetin Osman Budak: “Turizm eylem planı, yetersiz ve çelişkili”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TBMM’de kapsamlı bir turizm paketinin hazırlanmanın önüne geçildiğini, bunun turizme bakışın bir göstergesi olduğunu söyledi.

Nuri Özaltın: “Ek teşviklerle 2. turizm hamlesi başlatabiliriz”
Özaltın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın, “Türkiye olarak 2016 sezonunda turizmde yaşanan daralmayı bir fırsat olarak görüp ek teşvikler ile 2. turizm hamlesi başlatabiliriz" dedi.

İngiltere’den turizm desteği: “Türkiye’ye gitmelisiniz”
Birleşik Krallık İstanbul Konsolosu Leigh Turner, terör olaylarının bütün turizm ülkelerini etkileyebileceğini belirterek, “Bize ‘Türkiye’ye gitmeli miyiz?’ diye soruyorlar.

