Deutsche Welle'de yer alan habere göre; Almanya'daki Münster Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılar, Gaziantep'teki Dolike (Dülük) antik kentinde 2 ya da 3. yüzyıldan kalma bir hamam ve Hristiyanlığın erken dönemlerine ait bir bazilika keşfetti. Keşfedilen yapılar, Roma İmparatorluğu'nun belirli bir dönemine ışık tutuyor.
Kazı şefi ve arkeolog Engelbert Winter, 2001 yılından beri süren araştırma kapsamında gün yüzüne çıkarılan değerli mozaiklerle bezeli hamamın keşfedilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Winter, yapının kent sakinlerinin bölgeyi savaşlar ve ekonomik krizlerden ötürü terk ettiği 4'üncü yüzyıldan bu yana kullanılmamış olduğunu belirtti. Winter, Hristiyanlığın yayılmasıyla birlikte kentte önce bir kilise kurulduğunu ve adını Roma Tanrısı Jüpiter Dolichenus'tan alan Dolike'nin piskopos merkezi hâline geldiğini söyledi.
Keşfedilen antik hamam yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor. Yapılan incelemeler, Roma için tipik nitelikler gösterdiğini ortaya koyuyor. Yapılan kazılar sonucunda yaklaşık 150 metrekare büyüklüğündeki bir havuz ve ısıtma sistemi de kısmen gün yüzüne çıkarılmış oldu.
İlgili Haberler

Ünlü turizm merkezi yeni yılı bir ay sürecek festivalle karşılayacak
Marmaris Belediyesi, ülke çapında daha önce hiç yapılmamış bir festivali hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Dünyanın ilk akıl hastanesine defineci darbesi
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde dünyanın ilk akıl hastanesi olarak bilinen Aya Maryeros Manastırı definecilerin uğrak yeri oldu.

12 milyon dolarlık tablo Antalya’da ele geçirildi
Antalya'nın Alanya ilçesinde polisin operasyonunda, bir İran vatandaşının elinde bulunan Fransız ressam Henri Matisse'ye ait yaklaşık 12 milyon dolar değerinde tabloyu zorla aldığı iddia edilen 2…

1700 yıllık Ayasofya'ya cam kapı taktılar
Bursa'nın İznik ilçesindeki tarihi Ayasofya Orhan Camii'ne, restorasyon çalışmaları kapsamında, monte edilen cam kapı ve buzlu camlar, tepkilere neden oldu.

Antalya’da Andrey Karlov’a özel sergi açıldı
Rusya’nın terör kurbanı olan eski Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov’a özel “Sovyet Diplomasisi Tarihi” sergisi, Cumartesi günü Antalya’da Sosyalist Yaşam Müzesi’nde açıldı.

BTİOYO Müzesi, turizmcilerin öğrencilik anılarını sergiliyor
Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı Turizm Fakültesi 43 yıllık geçmişini, kurduğu BTİOYO müzesi ile yeni kuşaklara aktarıyor.
