Bundeskartellamt,tarafından yapılan açıklamaya göre, başlangıçta oteller Booking.com üzerinden online ve offline rezervasyonlar için mevcut en iyi fiyat, maksimum oda kapasitesi ve en iyi iade seçeneklerini sunmak zorundaydı. Ancak bu yılın başında, Booking.com otellere hafifletilmiş bir teklifte bulunmuştu.
Bu 'hafifletilmiş' teklifler (daraltılmış en iyi fiyat garantisi), otellere, diğer online seyahat acenteleri üzerinden daha düşük fiyatlı teklifler sunma imkanı tanımıştı. Ancak bu daraltılmış uygulamada da otellerin kendi internet siteleri üzerinden sunduğu teklifler, Booking.com’da sunulan tekliflerden daha düşük fiyatlı olamıyordu. Almanya’daki otellerin Booking.com ile bu şekilde güncellenmiş anlaşması, temmuz ayında yürürlüğe girmişti.
AVRUPA'NIN TAMAMINDA SORUN YAŞIYOR
Booking.com daha önce de Avrupa ülkeleri ile sorunlar yaşamış, Fransa, İtalya, İsveç, İrlanda, Birleşik Krallık, Polonya, Yunanistan, Danimarka, Macaristan ve Hollanda’nın rekabet otoriteleri Booking.com’un fiyat garantisi koşullarını bu şekilde güncellemesine onay vermişti. Fransız, İtalyan ve İsveç otoriteleri, koşulların güncellenmiş halinin online seyahat acenteleri arasındaki rekabeti hem acentelerin hem de otel ve müşterilerin lehine olacak şekilde artıracağına hükmetmişti.
'PORTALLAR VE OTELLER ARASINDAKİ REKABETİ KISITLIYOR'
Ancak, Alman rekabet otoritesi, aynı görüşte değil. Bundeskartellamt Başkanı Andreas Mundt tarafından konuya dair yapılan açıklamada, daraltılmış garanti koşullarının da önceki koşullar gibi hem online portallar arasındaki hem de oteller arasındaki rekabeti kısıtladığını dile getirdi. Mundt, açıklamasının devamında şunları söyledi:
‘’Booking.com’un ‘dayattığı’ koşullar otellerin kendi internet sitelerinde istedikleri gibi fiyat verme haklarını kısıtlıyor ve yeni portalların pazara girmesini engelliyor. Ortada tüketici açısından da olumlu bir şey yok.’’
Bundeskartellamt, geçtiğimiz ocak ayında Booking.com’un rakibi HRS içinde bu yönde bir karar vermiş, Booking.com’u da uyarmıştı.
'OTELLERE NORMAL ŞARTLARDA ULAŞAMAYACAKLARI İMKANLAR SUNUYORUZ'
Booking.com’un karara itiraz edeceği ve diğer Avrupa ülkeleri ile olduğu gibi koşulları gözden geçirmeyi önerebileceği belirtiliyor.
Konuya dair açıklama yapan Booking.com Başkanı Gillian Tans, ‘’Bu karar bizim gibi online seyahat markalarının sektöre katkılarını hiçe sayan bir karar. Booking.com gibi şirketler seyahatçilere yüzbinlerce otel arasından en iyi otelleri önererek şeffaflık, değer ve seçenek sunuyor. Kullanıcılara yalnızca zaman ve para kazandırmıyoruz; normal şartlarda otellerini ulusal ya da uluslararası pazarlarda bu ölçekte tanıtma imkanı bulamayacak otellere de oldukça uygun fiyatlara hizmet veriyoruz.’’
EXPEDIA DA İNCELENİYOR
Booking.com, Bundeskartellamt ‘ı düzgün bir soruşturma süreci yürütmemekle ve konuyu HRS’nin geçirdiği süreç ile aynı kefeye koyarak Booking.com tarafından sunulan argümanları göz önüne almamakla suçluyor. Şirket, yine de Alman otoriteleriyle iş birliği yapacaklarını, daraltılmış fiyat garantisi şartının diğer Avrupa ülkelerinde uygulanmaya devam edeceğini açıkladı. Bundeskartellamt’ın Expedia’nın ‘en iyi fiyat’ koşulları hakkında da bir inceleme yürüttüğü biliniyor.
TÜRKİYE'DE DE SORUŞTURMA AÇILMIŞTI
Rekabet Kurumu, geçtiğimiz temmuz ayında TÜRSAB'ın Booking.com'un en iyi fiyat garantisi şartının rekabet koşullarına aykırı olduğuna dönük şikayetini değerlendirmeye almış ve soruşturma başlatmıştı.
İlgili Haberler

Türkiye siber saldırı altında
Türkiye'ye yönelik olarak on gün önce başlayan siber saldırılar bugün de devam etti. Bazı bankalarda işlemlerde aksamalar yaşanırken, e-devlet internet sitesine de giriş yapılamadığı bildirildi.

Otellerin online rezervasyon raporu yayınlandı
Bulut tabanlı online Hotel satış ve kanal yönetim platformu HotelRunner, 2015 yılında yapılan online rezervasyonları değerlendirerek yerli turizm ile ilgili veriler ortaya koyan infografik bir…

Bakanlık o ilanları da incelemeye başladı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gazetelerden sonra online rezervasyon sitelerini de mercek altına altı. İncelemeler sonucu tüketiciye yönelik yanıltıcı bilgi veren tesislere ceza kesildi.

Otellerin doluluk oranları artacak
Online satış ve kanal yönetim platformu HotelRunner ile işbirliği ve entegrasyon gerçekleştiren Jolly Tur, bu projeyle şehir otelleri ve butik otellerin doluluk oranlarını artıracak.

Turizmciler Online Seyahat Pazarını konuştu
Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde Klaus Hildebrandt moderatörlüğünde HolidayCheck AG İçerik Müdürü Georg Ziegler, Google Inc.

TUI'nin bileklikleri önce Türkiye’de
TUI'nin ‘Turist Bilekliği’ uygulamasıyla turist, otel odasının kapısını, klimayı bu bileklikle kontrol edecek, ekstraları yine bu bileklikle ödeyecek.
